Kjøttfri jul

i vegetarmat

14 Kommentarer på Kjøttfri jul

 1. Synne
  10:34, 22 des 2014

  I likhet med deg skal jeg feire min tiende kjøttfrie jul i år, og jeg har aldri savnet ribbe og pølse (som resten av familien spiser). For meg er det uansett stemningen rundt bordet på julaften som er det aller viktigste, og forventningen og juleduftene som ligger i lufta, så jeg tenker ikke stort over om alle har det samme på tallerkenen. Jeg synes også det er synd når kjøttbransjen presser ned prisene og skaper enda større forbruk, og jeg håper jula kan være en tid når vi setter kvalitet og tradisjon (nye og gamle!) høyere enn lavest mulig pris. Det handler jo først og fremst om å kose seg, og med god samvittighet og gode råvarer blir det langt lettere! Jeg gleder meg til å spise masse godt og grønt i jula!

  Svar
  • Hanne
   10:42, 22 des 2014

   Jeg er enig med dere begge, men det er nok ikke kjøttbransjen som presser ned prisene. Det er dagligvarekjedene som konkurrerer om kundene i disse juletider, og det er rett og slett trist hvor lavt de kan sette prisen på kjøttet.

   Ellers helt enig med deg, Synne! :-) Jula handler om den gode stemninga.

   Svar
 2. Anna
  12:32, 22 des 2014

  Jeg kan helt klart tenke meg noen kjøttfrie dager i jula, som jeg også prøver å få til hver uke ellers. Jeg syns det er helt forferdelig med priskrigen på juleribba, og skulle vi ha stått for julefeiringen og julematen i år, så hadde jeg stått i kø hos den lokale slakteren for å få kvalitetsprodukt i stedet for billigribbe hos dagligvarehandelen. Og jeg er også enig med de som har kommentert over; julestemingen er aller viktigst med hele jula! Uansett hva man måtte ha på tallerkenen. :)

  Svar
 3. Maren
  16:19, 22 des 2014

  Så masse godt! Det er virkelig stemningen rundt bordet som teller, og dine matplaner ser deilige ut.

  Svar
 4. tine katrine
  21:44, 22 des 2014

  Dette blir min femte kjøttfrie jul! Vi pleier også å ha nøttestek, men en ganske enkel oppskrift. Syns det er så greit når man kan få tak i alt på rema 1000! veganerliv.com/2010/12/kikert-og-nøttestek/ (pleier ikke å bruke mais, og tilsetter sopp og litt flere friske urtert). Skal i år også ha litt vegansk «ribbe» og noen pølser som minner veldig om den hvite julepølsa. Og så riskrem til dessert så klart. Gleder meg!

  Svar
  • Ine
   11:41, 23 des 2014

   Den nøttesteken så veldig god ut, vi skal prøve den på andre juledag :) Tror ikke vi får tak i sånne pølser her, men vi får klare oss med masse grønnsaker. God jul Tine Katrine!

   Svar
 5. Karen / Frøken Flink
  00:57, 23 des 2014

  Huff, ja, den ribbekrigen er helt forferdelig.. Som bondedatter vet jeg hvor lite de som lager maten vår tjener allerede, og det der hjelper i alle fall ikke på. Det nedvurderer også verdien av et dyr, både etisk så vel som økonomisk. Uansett: Når jeg og Geir en gang forhåpentligvis får begynne å lage våre egne juletradisjoner, vil jeg gjerne ha vegetarisk jul – kanskje med et aldri så lite unntak for pinnekjøttet. Men helst lagd av sauer som har fått springe rundt i fjellet halve året på et økologisk gårdsbruk på Vestlandet et sted. ;) Her spiser vi for øvrig fisk på julaften, da.

  Håper du, Ståle og Orvar har en kjempefin julefeiring!

  Svar
  • Ine
   11:26, 23 des 2014

   Helt enig med deg, Karen!

   Takk! Håper du og familien også får en fin jul!

   Svar
 6. Jannicke
  10:32, 23 des 2014

  Jeg spiser lite kjøtt i hverdagen, både fordi jeg ikke liker så mange typer kjøtt og de jeg liker er dyre for meg som bor alene.
  I jula nyter jeg ribben på julaften, men ellers kunne jeg fint klart meg uten så mange tunge kjøttmåltider.

  Svar
 7. Ingeborg
  16:29, 23 des 2014

  Det blir kjøttfrie dager på meg i julen. Det vil si det blir nok kveitemiddag på 2. juledag, men ingen noe kjøtt utover fra fisk.
  Det blir nøttesteik på meg i morgen, og mest sannsynlig vegisterkaker en annen dag.

  Svar
 8. marire
  13:15, 04 jan 2015

  Takk for at du skriver om dette, det er så viktig! Jeg har vært i Tyrkia og hatt mange dager uten kjøtt – namnamnam organiske grønnsaker fulle av sol og pide med ost!

  Svar
  • Ine
   08:43, 05 jan 2015

   Å, det høres herlig ut!

   Svar
 9. Stine Friis
  12:09, 20 jan 2015

  Dette er den første jula det har gått opp for meg hvor ekstremt mye kjøtt man spiser i jula. Er kjøtt med kjøtt som tilbehør nærmest. Jeg kuttet kraftig ned på kjøttforbruket mitt denne høsten, og utover våren skal jeg trappe ytterligere ned. Ikke fordi jeg har et mål om å bli vegetarianer, men fordi jeg synes vi nordmenn generelt spiser alt for mye kjøtt. Dessuten er jeg så lei av å basere alle måltidene omkring et stykke kjøtt, i stedet for å lage friske retter som kan settes sammen av så utrolig mange andre ulike smaker! Nå prøver jeg å heller invistere i bra kjøtt når jeg først skal spise det.

  Hos mamma er vi heldigvis nøye på å kjøpe ribbe og alt annet av julekjøttet hos slakter. Da slipper vi den prisdumpinga Rema driver med. Så jeg ser fram til en vår med masse grønnsaker og linser. Og bra kjøtt – når kjøtt først skal spises.

  Svar
  • Ine
   12:24, 20 jan 2015

   Det høres ut som en god plan! Det hadde hjulpet veldig mye om flere tenkte slik.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Epost-adressen vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er markert*


Kommentar *