Vår babyutstyrsliste

i babytid, grønn hverdag, mammaliv

Jeg har blitt spurt om å skrive et innlegg om hva man egentlig trenger av klær og utstyr til en baby. Det er nok veldig individuelt hva man føler at man har nytte av, men i utgangspunktet mener jeg at man ikke trenger så veldig mye. Vi prøver å være bevisste forbrukere, også når det gjelder babyutstyr. Mye har vi kjøpt brukt eller arvet, og de fleste av Orvars første klær var arvegods. I tillegg til at det er fint å bruke arvetøy, er det en fordel at plaggene gjerne er vasket så mange ganger at alt av kjemikalier fra produksjonen er borte for lenge siden. Når vi kjøper nye klær, velger vi helst ubehandlet ull eller økologisk bomull. Nøstebarn har fine ullklær i ubehandlet ull, og er den store favoritten. (De får ekstra pluss fra meg for å ha alle slags fine farger, ikke bare blå og rosa.)

Babyklærne vi hadde mest bruk for:

 • Bodyer i ull/silke og bomull (omslagsbodyer er lettest å få på)
 • Strømpebukser
 • Myke bukser i ull/silke eller bomull (sparkebukser og vanlige bukser)
 • En tynn ulljakke
 • Luer i ull- og silkeblanding og bomull
 • Tynne ullsokker
 • Pysjamas

I tillegg fikk vi en del strikkeplagg fra familie og venner, som vi så klart var veldig glade for, og brukte mye. Orvar er født i juli, og sommerbabyer trenger mindre klær enn de som er født om vinteren. Da det ble kaldere utover høsten, kjøpte vi en god ulldress med hette og et par varmere luer i tillegg til det på lista over.

The baby's bed.

Når det gjelder utstyr ellers, synes jeg det er lurt å kjøpe inn bare det mest nødvendige først, og så se etter hvert hva man har behov for. Det aller meste kan man få tak i brukt, og siden babyutstyr har ganske kort brukstid, rekker ting sjelden å bli slitt før man er ferdig med å bruke dem.

Vår utstyrsliste:

 • Vogn. Vi kjøpte vår brukt, en kombivogn fra Brio. Jeg vet faktisk ikke hva modellen heter en gang, men jeg tror det er en eldre utgave av denne. Vogner er dyre, så jeg vil virkelig anbefale å ta en titt på Finn.no – og loppemarkeder, hvis det er sesong for det – før man eventuelt går til innkjøp av en helt ny. Når det gjelder funksjoner på vogna, synes jeg det viktigste er at det er god plass i lasterommet under (særlig fordi vi ikke har bil), god demping og lett å løfte bagdelen (den babyen ligger i) ut av vogna.
 • Sprinkelseng/vugge/kurv. Orvar sov mest i vognbagen i begynnelsen, for sprinkelsenga ble liksom litt for stor. Etter hvert skaffet vi oss en vugge, som Orvar trivdes veldig godt med å sove i. Vugga kjøpte vi brukt, og den var like fin som ny.
 • Stellebord. Vi har stelleplass på en kommode på soverommet. Oppå den har vi en stellematte, i tillegg bruker vi gamle brettebleier som stelleunderlag. Hvis man har plass kan ha et eget stellebord, IKEA har flere fine til en rimelig penge.
 • Stelleveske. Vi fikk med en stelleveske da vi kjøpte vogna, men man kan like gjerne bruke en romslig veske eller et nett man allerede har liggende. Inga har skrevet en fint innlegg om stelleveska her. Holder helt med Inga i at det ikke er så mye man trenger – man kommer langt med et håndkle til å stelle på, våtservietter, bleier (gjerne tøybleier, men det finnes også svanemerkede bleier på markedet) og sinksalve. Bruker man tøybleier trenger man i tillegg et par vanntette poser til å oppbevare skitne bleier i. De fungerer også fint til skitne klær.
 • Bæresjal. Vi kjøpte vårt brukt på Finn.no – det var i kjempefin stand. Hvis babyen trives i sjal, er det virkelig til stor hjelp når man er alene hjemme med babyen. Jeg har skrevet et eget innlegg om babybæring her.
 • Dyne og teppe. Vi arvet vår dyne, og ga den bare en runde i vaskemaskina før vi tok den i bruk. Sengetøy har vi også arvet, eller fått i gave. Vi fikk også flere fine babytepper i gave, så de to helseteppene jeg kjøpte, fikk vi aldri brukt. Men en annen liten baby fikk arve dem!
 • Vognpose til vinteren. Vi har en fra LilleLille i ull og økologisk bomull.

The littles elephant.
Ranglefant fra Vetle Eple/Ingvild

Dette synes jeg er det mest nødvendige. Resten kan man skaffe etter hvert som man merker hva man har behov for. For eksempel kjøpte vi en Tripp Trapp-stol, som vi fant et brukt nyfødt-sett til. Vi har hatt stor glede av den – det har vært fint å ha Orvar med oss ved middagsbordet helt fra starten av. Ellers kjøpte vi en fin uro og et soveskinn fra Nøstebarn som vi har brukt både i vugge, seng og vogn – og det tror jeg var det. Rangler og leker har vi stort sett fått i gave. Vi arvet vippestol og babygym, men det har vi ikke brukt så mye. Så slike ting kan det lønne seg å låne før man eventuelt kjøper. Noen babyer elsker jo å sitte i vippestol, men det er kjedelig å bruke hundrevis av kroner på en som blir stående ubrukt i en krok.

Vi har ikke lyst til å fylle opp hjemmet vårt med babyutstyr og -leker vi ikke har bruk for. Delvis fordi vi bor i en treroms-leilighet, slik at det er begrenset hvor mange ting vi kan ha før det føles overfylt. Men mest fordi vi ikke vil at det å få barn skal gjøre at forbruket vårt skyter i været. Babyer trenger ikke en hel masse greier for å ha det bra. Og miljøet har helt klart best av at man begrenser forbruket – også når det gjelder ting til babyen!

12 Kommentarer på Vår babyutstyrsliste

 1. Hanne
  09:00, 08 mai 2014

  Tusen takk for et flott og oversiktlig innlegg! Det er godt å se at en ikke trenger all verden den dagen man får en baby. Synes også det er brabrabra at dere kjøper så mye brukt!

  Svar
 2. Ane
  10:25, 08 mai 2014

  Så fint! Selv har jeg nok ikke vært like flink til å leve opp til mine egne idealer etter at jenta vår kom, men vi prøver. Godt med noen slike påminnelser om at det ikke er så mye materielt som skal til for å være gode foreldre. :)

  Svar
 3. Anette
  10:53, 08 mai 2014

  Dette er så bra!

  Svar
 4. Maria
  15:43, 08 mai 2014

  Så fint innlegg, Ine! :) Det kommer godt med i disse dager. Vi planlegger også å kjøpe mye brukt, og har allerede skaffet oss en fin barnevogn gjennom finn. Helt klart det beste, både for lommeboka og miljøet!

  Svar
 5. S
  18:17, 08 mai 2014

  Underbaraclara tipser om (som du sikkert har fått med deg) det å gjemme unna og ta frem overflødige leker, og bare bytte litt om. Det må være kjempemorsomt for babyen å plutselig finne noe «nytt» man hadde glemt man hadde! Og det blir mindre rot hjemme ;-)

  Svar
 6. Marita
  19:19, 08 mai 2014

  Du virker som en skikkelig fin jente! All ære til deg!

  Svar
 7. Maren
  21:43, 08 mai 2014

  Dette er det fineste babytinglisteinnlegget jeg har lest. Flere skulle ha tenkt slik.

  Svar
 8. Karen
  18:49, 10 mai 2014

  Selv om det er lenge til jeg skal ha baby, blir jeg så glad når jeg leser innleggene dine! Jeg gleder meg til den dagen jeg kan vise verden at babyer ikke trenger å være en miljøbombe. Jeg gleder meg til ullplagg, hjemmestrikking, arva klær og bruktfunn! Takk for fin inspirasjon og glede!

  Svar
 9. R
  16:54, 14 mai 2014

  Strålende innlegg! Vi har tenkt til å bruke tøybleier til vår mini som kommer til sommeren, og jeg har lest meg opp på alle innleggene dine om det. Lurte på om du har noen oppdatering på den fronten, tips og råd og vink utover det du allerede har skrevet?

  Svar
  • Ine
   23:25, 21 mai 2014

   Så bra at dere vil bruke tøybleier! Jeg kan prøve å få til et nytt innlegg om tøybleier snart!

   Svar
 10. marie
  09:45, 04 aug 2014

  Takk for et supert innlegg! Vår første lille kommer om noen måneder og det er veldig kjekt å høre litt om dine erfaringer. Det er ikke alltid bare bare å oppdage at man befinner seg i en helt ny forbrukergruppe som mange gjerne kan tenke seg å slå kloa i. Godt med en stemme som din som begrenser det hele på en så fin og gjennomtenkt måte. Du inspirerer! (Og – enig med R over her – vil gjerne høre litt mer om hvordan det går med tøybleiebruken.)

  Svar
  • Ine
   13:22, 04 aug 2014

   Så bra at jeg kan inspirere, det blir jeg glad for å høre! Nytt tøybleieinnlegg skal bli!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Epost-adressen vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er markert*


Kommentar *