Tøybleier!

i grønn hverdag, mammaliv

Her kommer et nytt tøybleieinnlegg! Det er flere som har lurt på hvordan tøybleieprosjektet vårt går, så derfor tenkte jeg det var på tide med en oppdatering. For å gjøre det oversiktlig og greit tar jeg det som spørsmål og svar.

Stars.

Hva slags tøybleier bruker dere?
Vi hadde egentlig planer om å bruke formsydde bleier med bleiebukse utenpå, men fant etter hvert ut at vi ville prøve alt i ett-bleier. Det kunne bli litt mye styr med to lag når vi var ute på farten, i tillegg tenkte vi at alt i ett-bleier er besteforeldrevennlig – og at barnehagen Orvar skal gå i forhåpentligvis går med på å bruke dem. Vi kjøpte noen av TotsBots’ Easyfit, og nå er det stort sett de vi bruker på dagtid. Vi har også kjøpt noen Freetime fra bumGenius, men de har vi ikke fått enda. Om natta bruker vi formsydde bleier fra Mother-ease med bleiebukse i ull.

Hva slags materiale er best?
I utgangspunktet er jeg mest fan av naturmaterialer, men bleiene vi bruker på dagtid er i mikrofiber. Mikrofiber har den fordelen at det tørker raskt, og det var viktig for oss, i og med at vi har begrenset med tørkeplass. Om natta synes jeg det er absolutt best å bruke en type formsydd bleie med ull utenpå, slik at det ikke blir kaldt selv om bleia blir våt. Jeg tror egentlig man bare må finne ut hva man liker best selv når det gjelder materialer – vår erfaring er at både bomull og mikrofiber fungerer bra!

Hvordan gjør dere det i det daglige?
Vi bruker tøybleier stort sett hele tida. Både hjemme, på besøk hos folk og når vi er på bytur. Men vi har alltid et lite lager med engangsbleier hjemme og i stelleveska. I begynnelsen brukte vi både tøybleier og engangsbleier, fordi det var så mange bleieskift at vi ikke rakk å vaske og tørke raskt nok. Når vi er ute, legger vi skitne bleier i en vanntett pose som kan vaskes sammen med bleiene. Hjemme hiver vi bleiene i et bøtte vi har stående ved stelleplassen. Skitne bleier spyler vi i toalettet med dusjen. Vi vasker bleier stort sett hver dag. Når vi får litt flere bleier, tror jeg det vil klare seg med annenhver dag.

Er det mye jobb?
Jeg synes ikke det. Det å sette på og henge opp en ekstra klesvask om dagen blir fort en del av rutinen, og tar ikke lang tid. Jeg tenker som så at bleier er litt styrete uansett – engangsbleier fyller opp søpla, slik at den må tømmes, og man må stadig kjøpe inn nye bleier. Tøybleier er bare en annen type styr. Og faktisk litt gøy, med alle fine farger og mønster.

All in ones.

Hvordan vasker dere bleiene?
Tissebleier går rett i vaskemaskinen, bæsjebleier spyler vi først. Vi vasker med halv mengde av et parfymefritt, flytende vaskemiddel på 60 grader med forvask og ekstra skylling. Vaskekluter og lignende slenger vi også med. Så langt har bleiene blitt helt rene på denne måten, og vi har enda ikke fått flekker på dem. TotsBots-bleiene tørker vi på stativ, Mother-ease-bleiene har vi litt i tørketrommelen først, hvis ikke tar de en evighet å tørke. Bleiebuksene i ull lufter vi på balkongen, og vasker på ullprogram når det er nødvendig – omtrent en gang i måneden, med mindre de blir tilgriset (det kan skje, for å si det sånn). Det kan være lurt å ha en flekkfjerner for ull i tilfelle uhell.

Lekker tøybleier?
Vi har så godt som aldri opplevd lekkasjer med tøybleiene våre. Det skjer bare hvis det går for lang tid før man skifter – bleiene har jo en grense for hvor mye fuktighet de kan suge opp. Vår erfaring er at tøybleier fungerer langt bedre enn engangsbleier på de, kremt, eksplosjonsartede utblåsningene babyer som spiser morsmelk kan ha. Hvis bleia sitter godt på babyen, skal det mye til at noe havner der det ikke skal være. Men tøybleier må skiftes litt oftere enn engangsbleier, fordi barnet merker fortere at bleia er våt. Det er også grunnen til at barn som bruker tøybleier ofte slutter litt tidligere med bleier.

Er det ikke ubehagelig for babyen å ha en stor tøybleiebak?
Tøybleier gir en mer dugelig bleiebak enn engangsbleier. Men ubehagelig tror jeg ikke det er, da regner jeg med at vi ville merka det på Orvar. Det er jo ikke så fryktelig lenge siden alle babyer brukte tøybleier, og det har gått fint med dem, vel? Jeg har faktisk hørt fra flere at tøybleier er ekstra fint når barnet lærer seg å gå, så får det en mykere landing når det faller og lander på rumpa! Noe man kan være oppmerksom på, er at de fleste klesprodusenter ikke tar høyde for tøybleierumper, så ofte må man opp en størrelse i klær.

Wool.

Trenger man noe ekstra utstyr?
Det kan være fint å ha:
– To vanntette poser til å ha skitne bleier i når man er ute
– To større vanntette poser til å ha i bleiebøtta (vi har ikke det foreløpig, men jeg ønsker meg det)
– En bleiebøtte (vi har en bøtte fra IKEA som passer perfekt!)
– Innlegg i fleece for å holde stumpen tørrere
– Ekstra innlegg for økt absorberingsevne om natta
– Når babyen begynner med fast føde: rispapir som fanger opp avføring, og kan kastes rett i søpla/toalettet

Hvor kjøper dere tøybleier?
Vi har handla hos Jillian’s drawers, og vært veldig fornøyd med det. Det er mye billigere å kjøpe tøybleier fra USA enn i Norge, selv om man må betale porto, moms og toll.

Jeg vil bruke tøybleier! Hvor starter jeg?
Vi endte med å bytte ut en del av bleiene vi kjøpte, fordi det vi hadde tenkt ikke fungerte optimalt i praksis. Jeg vil anbefale å kjøpe inn et par-tre bleier av den typen man tenker på først for å prøve – gjerne brukt. Så kan man heller kjøpe et fullt sett når man har prøvd. Denne siden kan være et fint sted å starte for å få litt oversikt.

Noe dere lurer på? Bare spør!

23 Kommentarer på Tøybleier!

 1. Anaruh
  09:53, 15 nov 2013

  Støtter opp om alt det du skriver her. Våre erfaringer med tøybleier er utelukkende positive :)

  Svar
 2. Sofia
  10:12, 15 nov 2013

  Fint og oversiktlig innlegg! Men stussa litt på «skitne bleier spyler vi i toalettet med dusjen» -regner med du meiner at dokke skyller dei/vasker dei over toalettet, ikkje spyler dei ned, ved hjelp av dusjen? Las nok heilt feil sikkert ;-)

  Svar
  • koffeine
   10:14, 15 nov 2013

   Vi skyller dem med dusjen, ja :)

   Svar
 3. notisboka
  11:25, 15 nov 2013

  Åh, så fint innlegg! Eg tenkte eg skulle spørje deg om dette. Me har grubla litt fram og tilbake og landa på at me går for svanemerka eingongsbleier. Eg kjenner framleis på at det er noko eg ikkje er 100% nøgd med. Avfallet irriterer meg. Samstundes gir det meg motivasjon til å ta fleire miljøval på andre område, -som å kjøpe mykje bruktklede og bruke arva klede til babyen.

  Takk for at du deler gode erfaringar med slike ting. Det inspirerer!

  Svar
  • koffeine
   10:25, 16 nov 2013

   Jeg tror det er viktig at man føler seg fram til hva som er riktig for seg og sine, og går for det. Og som du skriver, er det mange områder man kan gjøre miljøvennlige valg :)

   Svar
 4. mymleen
  11:28, 15 nov 2013

  Min første tanke om tøybleier er at det virker som det er mye styr. Det virker jo så enkelt å bare ta på en engangsbleie og så kaste den etter bruk, men jeg innser nå at det egentlig ikke trenger å være så vanskelig å bruke tøybleier heller. Og det kan jeg takke deg for! Det gjelder vel å samle generell kunnskap og så prøve og feile litt. Vil man det nok, så løser det seg uansett. Nå er jo ikke akkurat bleier og bleieskift et aktuelt tema for meg helt enda :p men det er greit å vite at man har den muligheten og at det ikke er så komplisert som mange tror. Takk for at du opplyser oss uvitende! ;)

  Svar
  • koffeine
   10:30, 16 nov 2013

   Jeg synes i alle fall ikke det er styr, men det er jo ikke alle det passer for. Det er fint å skrive om det, i hvert fall, for jeg tror det er mange som ikke tenker at det er en mulighet en gang. Engangsbleieprodusentene har godt grep på markedet!

   Svar
 5. mariell.
  12:37, 15 nov 2013

  eg anar ikkje kvifor eg syns dette er så interessant (er over gjennomsnittet interessert i alt som har med born å gjera), men takk for bra innlegg!

  Svar
  • koffeine
   10:30, 16 nov 2013

   Haha, jeg var også sånn før jeg ble mamma selv!

   Svar
 6. Maren
  20:08, 15 nov 2013

  Du er flink som deler og skriver og opplyser! Og fine lille Orvar, bildene er nyyydelige!

  Svar
 7. Caroline
  10:19, 16 nov 2013

  Kjempefint at det fungerer bra med tøybleier! Jeg kjøpte inn haugevis av tøybleier (alt-i-ett knappebleier og formsydde med sperrelag utenpå) da jeg gikk gravid med min 2 åring. Kombinerte med noen engangsbleier (som sikkert de fleste gjør…), og opplevde egentlig at selve vaskinga var det minste problemet – man vasker jo som du sier mye uansett. Desverre ble bleiene altfor tjukke for vår spinkle frøken, føltes som hun lå i bro når hun hadde på seg alle disse lagene (spesielt på natta). Synes også det var vanskelig uten et syntetisk lag ytterst, i ull ble det vått rett igjennom med en gang – og også veldig sår rumpe ettersom hun var konstant våt. Vi kjører nå med Libero eller Rema 1000 sine engangsbleier, det letter ihvertfall litt at de er svanemerket… :) Men jeg føler vi har forsøkt – og hvem vet om det blir en annen type bleier neste gang. :)

  Svar
  • koffeine
   10:32, 16 nov 2013

   Så kjedelig at det ikke fungerte! Høres virkelig ut som dere gjorde et hederlig forsøk, ja! Det viktigste er jo at babyen har det bra, og når tøybleier gir sår stump osv., er det bedre å bruke engangsbleier. Men sin du sier – kanskje en annen type bleie kan prøves senere, og fungere :)

   Svar
 8. Ane
  11:28, 17 nov 2013

  Takk for rapport! Fint å lese hvordan det har fungert og hva som ble annerledes enn dere hadde sett for dere. :)

  Svar
 9. Si
  18:16, 17 nov 2013

  Hei! Sorry for at dumper ned med dette spm. her, men håper du likevel kan svare på det. Er sliten og gravid (men glad!) og lurer på kosthold som gravid/ammende. Hva tenker du på? Hvordan sikrer du at du får i deg nok av alle næringsstoffer? Hvordan sikrer du at du får i deg nok fett + omega 3?

  Svar
  • koffeine
   21:32, 19 nov 2013

   Hei! Helt fint, det! Gratulerer med graviditeten, så stas!

   Jeg spiser som jeg gjør til vanlig, men litt mer. Man blir sulten av å amme! Spiser mye grovt brød/knekkebrød med ost eller nøttepålegg, naturellyoghurt med gryn, helst mye grønnsaker til middag, frukt, bær og litt mørk sjokolade hver dag (det er jo både sunt og ca det beste jeg vet). Unner meg stort sett det jeg har lyst på, for matlysten varierer veldig etter hvor mye søvn jeg har fått og så videre.

   Jeg har hatt litt lavt jernlager siden fødselen, så jeg tar jerntilskudd. Tar også D-vitaminer. Da jeg var gravid tok jeg i tillegg vegetarisk omega 3 av alger. Hadde sikkert vært fint å gjøre det nå også, har bare ikke fått kjøpt det på en stund.

   Håper det var til litt hjelp, i hvert fall!

   Svar
 10. June
  22:42, 22 nov 2013

  Åååååh, søte bleierumpebilder! Til tross for at jeg ikke har kids eller planer om kids med det første, så er dette med tøybleier noe jeg har tatt standpunkt til allerede; jeg har store planer om å bruke de når jeg får bebis. Og det bekymrer meg litt at jeg faktisk har brukt tid på å tenke på dette, haha. Barnløse mennesker skal da ikke tenke på bleier.

  Svar
 11. Florisa
  17:45, 06 des 2013

  Tusen takk for tips!

  Hvordan gjør dere det når dere spyler bæsjebleien? I vasken?

  Svar
  • koffeine
   17:51, 06 des 2013

   Vi har dusjen rett ved toalettet, så skyller dem over toalettet med den. Pleier å ha fleeceinnlegg i, da holder det som regel å skylle bare innlegget. Når babyer begynner med fast føde, kan man ha i et rispapir som man kan skylle ned i toalettet eller kaste i søpla. Men det funker ikke så bra på morsmelksbæsj.

   Svar
 12. Monica
  12:44, 10 sept 2015

  Denne bloggen følger jeg gjerne!

  Svar
  • Ine
   15:19, 10 sept 2015

   Så hyggelig å høre – velkommen! :)

   Svar
 13. Isabel
  15:51, 09 jun 2016

  Eg er gravid for første gong no, og eg vil veldig gjerne bruke tøybleier, pga. miljø og avfall og alt det der. Har lest rundt på nett og synes det heile er forvirrande, men innlegga dine her på blogggen har verkeleg vore til hjelp. Vi har i alle fall kjøpt 4 stk all-in-one for nyfødt, fordi all-in-one verkar greiast. Vi tenkte å starte med berre fire stk for å sjå korleis det funkar og kva vi synst, også eventuelt kjøpe inn eit større lager seinare som vi kan bruke heile bleieperioden.

  Må ein ha sånn bleiebukse sjølv når ein brukar all-in-one? Treng ein noko ekstrautstyr, type innlegg eller rispapir?

  Svar
  • Ine
   22:11, 10 jun 2016

   Gratulerer med graviditeten! Så fint at du vil bruke tøybleier :) Enig i at det kan være forvirrende, det er jo så mye å velge i! Sikkert lurt å kjøpe noen får først, så dere får prøvd. Dere må ikke ha bleiebukse utenpå all-in-one-bleier, bleiebuksa tilsvarer det ytterste laget på aio-bleia :) Dere trenger kanskje noe ekstra innlegg til å bruke om natta, men det kan dere sikkert eventuelt ordne etter hvert. Et tips: Sjekk om kommunen dere bor i har tilskuddsordning for tøybleier! I Oslo får man 1000 kr i støtte til å kjøpe det.

   Svar
   • Isabel
    12:56, 11 jun 2016

    Tusen takk! :D Det må eg sjekke ut, hadde vore fint om kommunen vår hadde ei sånn ordning! :)

    Svar

Legg igjen en kommentar

Epost-adressen vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er markert*


Kommentar *