Tøybleier, igjen

i babytid, grønn hverdag, mammaliv

Untitled

Det er flere som har etterlyst et nytt innlegg om tøybleier, så her kommer det! Jeg har skrevet om tøybleier før også, her og her.

Siden Orvar ble født, har vi prøvd ut litt forskjellige typer bleier. Helt i begynnelsen brukte vi brettebleier med bleiebukse i ull utenpå, og det fungerte veldig bra. Brettebleier er billige å kjøpe, og det er enkelt å tilpasse størrelsen. Det er derfor supert til nyfødte, fordi det er mange bleieskift i starten (= man trenger ganske mange bleier) og babyen vokser utrolig fort.

Etterhvert gikk vi til innkjøp av bleier som er alt i ett – absorberende lag og sperrelag i samme bleie. Vi kjøpte noen fra TotsBots og noen fra BumGenius. Jeg likte TotsBots best, de holdt seg helt som nye selv etter mange vask. Dessverre ble de for små til Orvar da han nærmet seg et år, selv om de er onesize. Så vår erfaring er at onesize-bleier ikke nødvendigvis holder hele bleieperioden. Heldigvis var det ikke noe problem å få solgt bleiene!

Vi hadde ikke lyst til å gi opp tøybleier selv om de vi hadde ikke passet lenger, så da var det bare å lete etter noe som fungerte bedre. Vi landet på lommebleier, og har kjøpt noen fra FuzziBunz (på bildet over!) og AppleCheeks. Disse bleiene kommer i flere størrelser, slik at de passer bedre til Orvar. De har en lomme som man legger absorberende innlegg inni. Innleggene vi har er av bambus, og det er det materialet jeg liker best. Det holder seg mykt i vask, er naturlig antibakterielt, har tre ganger bedre absorberingsevne enn bomull og er veldig miljøvennlig.

Laundy

Som nattbleier bruker vi formsydde bambusbleier fra Myllumuksut. Disse er veldig kjekke, for de har en lomme man kan legge ekstra innlegg i. Det trengs om natta! Utenpå har vi bleiebukse i ull. Dette fungerer bra, men vi skifter som regel bleie i løpet av natta, for bleien blir veldig våt. (Det gjør vi forøvrig når vi bruker engangsbleier også.)

Vi var litt spente på hva de ville synes om tøybleier i barnehagen, men det har gått veldig fint! Vi passer på at det alltid ligger et rispapir i bleien, som personalet kaster i bleiebøtta når de skifter. Også sender vi med en liten våtpose til å legge brukte bleier i, som vi tar med hjem hver dag. Vi har et lite lager med engangsbleier i barnehagen, som kan brukes hvis vi ikke har rukket å vaske og tørke bleier. Slik som vi gjør hjemme, også! Vi legger også i et ekstra bambusinnlegg, siden de ikke skifter bleie like ofte i barnehagen som vi gjør hjemme.

P7223868

Vi er veldig fornøyd med å bruke tøybleier, og bruker det omtrent 90 % av tida. Vi skulle nok helst hatt litt flere bleier for å få det til å gå rundt (vi har 15 lommebleier og sju formsydde), men det får vi ta litt etter hvert. Hvis man har lyst til å prøve tøybleier, men synes det virker litt overveldende, går det jo an å bruke det bare hjemme, for eksempel. Også kan man starte med å kjøpe noen brukt på Finn, så blir det ikke så dyrt heller. Det er også mange butikker på Etsy som selger tøybleier, og ofte til en brøkdel av prisen til de store produsentene.

Da har dere som lurte fått en liten oppdatering! Det er bare å spørre om det er noe mer dere lurer på, så skal jeg svare så godt jeg kan.

15 Kommentarer på Tøybleier, igjen

 1. Ingvild
  11:14, 02 sept 2014

  Bruker du tøybind/menskopp også? Hadde vært fint å lese om hvorfor/hvorfor ikke. :-)

  Svar
  • Ine
   12:21, 02 sept 2014

   Jeg begynte faktisk å tenke på det selv etter å ha brukt tøybleier en stund, så nå har jeg kjøpt et prøvesett med tøybind. Menskopp synes jeg virker supert, men det passer dessverre ikke for meg. Grunnen til at jeg vil bruke tøybind er egentlig akkurat de samme som for å bruke tøybleier: det er mer miljøvennlig og bedre for huden.

   Svar
   • Frida
    20:34, 02 sept 2014

    Hvor kan man få tak i tøybind, og lese mer om hvordan de fungerer? :-) Ser for meg at det kanskje er lett med lekkasje..

    Svar
    • Ine
     12:35, 03 sept 2014

     Det finnes mange nettbutikker som har det, for eksempel eddabedda.com. Jeg tror ikke det skal være noe større fare for lekkasje med tøybind enn engangsbind, altså :)

     Svar
 2. June
  16:03, 02 sept 2014

  Kanskje litt sært, men syns det er så interessant å lese om tøybleier (selv om jeg ikke har barn). Veldig nyttige innlegg du har, kommer garantert til å ta en ny titt på de når den tida kommer :)

  Svar
  • Ine
   12:35, 03 sept 2014

   Haha, jeg var på samme måte før jeg fikk barn! Glad for å høre at du synes det er interessant!

   Svar
 3. Silje Therese Furulund
  21:51, 02 sept 2014

  Har hatt veldig lyst til å begynne med tøybleier selv…men etter å ha lest litt om tema så står det jo de fleste steder at miljøfordelen er veldig liten eller ikkeeksisterende… Så da ble degt engangs i stedet. http://www.gronnhverdag.no/nor/Aktuelt/Er-toeybleier-mer-miljoevennlig Men det er kanskje andre fordeler med tøybleier?

  Svar
  • Ine
   12:30, 03 sept 2014

   I artikkelen du linker til står det vel at det er mer miljøvennlig med tøybleier, og særlig hvis man vasker og tørker på en fornuftig måte? Mange barn i dag bruker dessuten bleier lenger enn 2,5 år, og da blir det jo mer søppel. En av fordelene med tøybleier er at bleieperioden ofte blir kortere, fordi barnet merker bedre at bleien blir våt. Man slipper også kjemikaliene som finnes i engangsbleier, og for mange barn er det bedre for huden med tøybleier. Men hver familie må jo finne fram til det som passer for dem, tøybleier er sikkert ikke tingen for alle. Men vi er veldig fornøyd :)

   Svar
  • Heidi
   12:56, 03 sept 2014

   Har man ikke tørketrommel, blir avstanden mellom de to alternativene ganske stor – det er der det ligger! Med mindre man må kompensere med å skru opp varmen i rommet for å få tørket klærne godt og raskt nok – da blir regnestykket mer komplisert igjen, men man skal skru opp ganske mye for å kompensere for miljøbelastningen fra trommelen.

   Ine, så fint at du skal begynne med tøybind! Det har jeg veldig god erfaring med. Først nå etter åtte år begynner mine (fra GladRags) å bli litt slitte og stive. Så har det hjulpet litt på motivasjonen at de er vinrøde, slik at jeg ikke ser eventuelle flekker som ikke går bort i vask.

   Svar
   • Ine
    09:11, 04 sept 2014

    Det er kanskje egentlig ikke relevant for regnestykket, men jeg synes uansett det føles bra ikke å produsere så mye søppel. Det blir utrolig mye avfall av engangsbleier! Og som du skriver – hvis man ikke bruker tørketrommel, er jeg helt sikker på at det er mer miljøvennlig med tøybleier. Jeg må jo innrømme at vi bruker tørketrommel på håndklær o.l. innimellom, da. Skulle gjerne hatt et vaskerom med masse tørkeplass!

    Så fint å høre at du har god erfaring med tøybind!

    Svar
    • Heidi
     14:24, 04 sept 2014

     Slik jeg forstår det, er avfallshåndtering en del av regnestykket fra lenken, men det er også konsekvent bruk av tørketrommel, så man får miljøpoeng for hver vask som tørkes på snor :) Dessuten er jeg litt usikker på akkurat hvordan de har målt kostnadene for avfallshåndteringen, om de har tatt i betraktning av at økte søppelmengder i seg selv forlengst er blitt et problem, eller om det bare går på energi- og ressursbruk.

     Svar
 4. Maren
  18:28, 03 sept 2014

  Det er så fint at du deler erfaringer, det er nok veldig nyttig for mange!

  Svar
  • Ine
   09:11, 04 sept 2014

   Det håper jeg! :)

   Svar
 5. Karianne
  11:26, 08 feb 2016

  Hei!
  Takk for tøybleieinspirasjon og annen inspirasjon. Bloggen din dukket opp både da jeg søkte rundt i forbindelse med bryllupet mitt og deretter da jeg søkte på tøybleier.

  Vi har ullsperrelag og brettebleier klare til gutten vår kommer om 7 uker. Det jeg lurer på er ca når dere gikk bort fra disse og begynte med alt-i-ett bleiene..
  Usikker på hvor mye jeg skal kjøpe inn nå helt i starten.

  mvh Karianne

  Svar
  • Ine
   10:49, 15 feb 2016

   Hei! Takk for hyggelig kommentar! Jeg husker faktisk ikke helt når vi begynte med alt-i-ett-bleier. Kanskje rundt 6 måneder? Jeg tenker det er lurt å bare vente å se hvordan det du har fungerer, også eventuelt supplere med annet hvis det trengs :) Jeg kjenner noen som har brukt brettebleier/bomullsbleier + ullbukse hele bleieperioden også. Så det er lurt å se an :)

   Svar

Legg igjen en kommentar

Epost-adressen vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er markert*


Kommentar *