Svar på spørsmål, del en

i tekster og tanker

Her kommer første del med svar på spørsmål fra spørsmålsrunden. Del to kommer i løpet av uka. Stay tuned!

Hvordan sover dere nå? Mener å huske at du har skrevet at du samsov med orvar, hvordan gjør dere det nå som ylva har kommet? Er i samme situasjon selv snart, og lurer på hvordan jeg skal løse det…
Det stemmer at vi samsov med Orvar, og det gjør vi med Ylva også. Jeg synes samsoving er fantastisk! Det gjør nattamming så utrolig mye enklere, og gjør at vi får sove mye mer, alle sammen. Vi har festet sprinkelsenga inntil senga vår på min side, slik at jeg vet at Ylva ikke kan trille ut. Ellers følger vi råd for trygg samsoving.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hva er din drømmejobb?
Hvis jeg skal svare helt uten å tenke på hva som er oppnåelig eller realistisk, vil jeg si å skrive barnebøker!

Hvilke bøker liker du?
De siste årene har jeg vært helt utrolig dårlig til å lese bøker. Men jeg liker mye forskjellig! Favorittboka mi er nok Det jeg elsket av Siri Hustvedt. Har som mål for året å lese ei bok i måneden, og det gleder jeg meg til.

Er det bare fint å være mamma?
Som det meste i livet, synes jeg det er sammensatt å være mamma. Det gir masse glede og mening, men noen ganger kan det være tungt også. Overgangen fra å være student med masse frihet til å bli mor, synes jeg var tøff. Jeg var utrolig sliten hele det første leveåret til Orvar, og måtte kjempe meg gjennom en del måneder av permisjonen min. Nå går det mye bedre, og jeg synes det er mest fint å være mamma.

IMG_8334

Var fødsel verre eller bedre enn du hadde tenkt?
Min første fødsel var nok verre enn jeg hadde tenkt. Jeg hadde sett for meg at det kom til å bli tøft og vondt, men jeg hadde også forestilt meg at jeg kom til å takle det bra, og klare å spille på lag med kroppen. Kjenne på en slags urkraft, kanskje? Slik ble det ikke under første fødsel, men slik ble det faktisk med den andre. Den første fødselen min opplevdes som noe vondt som skjedde med meg, mens under den andre kjente jeg meg himla sterk. Så den første fødselen – verre, og den andre – bedre.

Jeg venter mitt første barn om noen få måneder og vi skal bruke tøybleier på babyen vår. Dette er delvis fordi jeg ble inspirert da jeg leste innleggene du skrev om tøybleier for noen år siden. Lurer derfor på om dere også bruker det på Ylva og om du har noen spesielle tips/triks?
Vi bruker ikke tøybleier på Ylva. Vi hadde planer om det, men ble overveldet av hvor mye mengden med klesvask økte med to barn. Vi kjente at det ble for mye å skulle vaske bleier i tillegg, så nå skal vi selge dem videre. Vi var veldig fornøyde med å bruke tøybleier til Orvar, så det er litt synd. Men, men.

Kan du utdype navnevalgene til barna for oss? Synes begge har så fine, uvanlige navn. Hvilke andre hadde dere på lista?
Tusen takk! Både Ståle og jeg liker norrøne navn. Det var Ståle som foreslo Orvar, og jeg som forelso Ylva. Ståle husker ikke helt hvor han fikk Orvar fra, men jeg tenkte jo umiddelbart på karakteren fra Brødrene Løvehjerte da han foreslo det. Navnet betyr forresten pil. Vi hadde nesten bestemt oss før han ble født, men det tok et par dager etter fødselen før vi var sikre. Andre guttenavn vi hadde på lista var Agnar og Olav. Jeg husker heller ikke helt hvor jeg så navnet Ylva, men før hun ble født var det bare et av mange navn på ei liste. Vi hadde nesten bestemt oss for et annet navn på forhånd, men da hun kom, følte jeg at det ikke var riktig. Hun skulle hete Ylva. Ylva kommer av det norrøne ordet «ulfr», og betyr ulv. Også fikk hun mellomnavnet Johanne etter Ståles bestemor. De andre jentenavnene vi vurderte var Asta, Eldrid, Åsne, Symre, Astrid, Signe, Jorid og Birna.

Er dere fortsatt vegetarianere?
Vi spiser hovedsakelig vegetarisk, men med et par fiskemiddager i uka.

Vil du skrive litt om hvordan det er å ha barn med vegetarisk kosthold?
Vår filosofi er at vi ikke har kjøtt (utenom fisk, da ↑) hjemme hos oss, men Orvar får lov til å spise hva han vil hvis han er i bursdag, for eksempel. For oss er dette en ok middelvei.

Nå som du er ferdig med masteren, hvor ser du for deg å jobbe?
Jeg tenker å prøve meg i skolen! Jeg kommer til å søke på lærerjobber både på ungdomsskoler og videregående skoler i Oslo/Akershus. Er veldig spent på å begynne å jobbe som det jeg er utdannet til.

Tusen takk for en nydelig blogg, ekte, ærlig og rolig, det er fint! Jeg lurer på hva du syntes om å ta master innen feltet du har valgt. Jeg er inne på tanken selv, og lurer på hvor mye egenarbeid det var, hvor mye fast undervisning, og om det var mulig å jobbe ved siden av? Til sist lurer jeg på hvilke fremtidsplaner du har med masteren i bagasjen? Lykke til med januar, ta vare på de gode øyeblikkene og dagene.
For de som ikke vet det, så har jeg tatt master i nordisk litteratur. Jeg synes det var veldig spennende å ta master innenfor det feltet. Tror det er viktig å velge litt med hjertet når man skal ta master, for det er mye jobb, og man bør være motivert. Masteren min var «innbakt» i Lektorprogrammet jeg gikk på, så i utgangspunktet hadde vi bare tre semester (1,5 år) på oss. Men siden jeg fikk barn underveis, og dessuten en skikkelig knekk, har jeg brukt mer tid. Vi hadde fullt opp med fag det første semesteret, og bare egenarbeid mens vi skrev oppgaven (med veiledningsmøter underveis). Det året jeg fullførte oppgaven min jobbet jeg 40-50 % ved siden av. Det var fordi jeg måtte det, ellers ville jeg nok ikke ha gjort det. Det ble litt mye! Men det går nok helt fin an å ha en liten jobb ved siden av. Det er så forskjell fra person til person hva man har kapasitet til, så jeg tenker at man må kjenne etter selv. Jeg tenker å jobbe som lærer først, og så får vi se etter hvert!

IMG_8625

Hei. Jeg setter virkelig pris på bloggen din! Hvordan var det å skrive masteroppgave med barn og jobb? Hvordan prioriterte du fremdriften?
Takk, så fint å høre! Å skrive masteroppgave med barn og jobb var utfordrende. Jeg utsatte innleveringen to ganger. Jeg var veldig sliten hele det første året etter permisjonen med Orvar, og Orvar var mye syk det første året han gikk i barnehage. Så da ble fremdriften på oppgaven nedprioritert. Og i ettertid seg jeg at jeg burde ha blitt sykemeldt fra studiet deler av det året. Etter hvert som jeg fikk sove mer og fikk kreftene tilbake, gikk det bedre å konsentrere seg om studier igjen. Det var til tider tungt å sjonglere barn, jobb og studier – og på toppen en graviditet med utmattelse og kvalme i starten. Jeg fikk sykemelding fra deltidsjobben min i den perioden svangerskapet var tyngst, hvis ikke tror jeg ikke jeg hadde klart å fullføre masteren. Og jeg hadde ikke overskudd til så mye annet enn jobb, studier og familie, så mye ble nedprioritert for å klare å bli ferdig.

Jeg lurer på hva som er favorittgarnet ditt og hva du vil skal være neste prosjekt på pinnene? ☺️
Et av garnene jeg liker aller best, er Alpakka silke fra Sandnes Garn. Det er så vakkert! Ellers liker jeg Pure Wool og Tweedy fra Pickles. Neste prosjekt på pinnene er dåpsantrekk til Ylva! Jeg har vurdert å strikke dåpskjole, men nå tror jeg det heller blir et sett med topp, shorts og en fin kyse.

Har du noen favorittbøker, eller tips til bøker? (Jeg leste nettopp «Himmelfall» etter at jeg leste noe om den på bloggen, og den var kjempebra!). Og hvor mange bøker pleier du å lese i løpet av et år?
Så gøy at du likte den! De siste årene har jeg lest lite skjønnlitteratur, men ta en kikk på dette innlegget for å se masse fine boktips fra dere lesere!

Hva er dine beste råd for ikke å bli oppslukt av stress når man skriver mastergrad? Jeg beundrer deg som klarte det i tillegg til deltidsjobb og barn, fordi jeg synes det er vanskelig å begynne på en så stor oppgave enda jeg bare har meg selv å tenke på.
Jeg tror det beste tipset må være å ha som hovedregel å legge fra seg oppgaven om kvelden. At man arbeider med den til nogenlunde faste tider. Jeg måtte jo legge den fra meg når ettermiddagen kom, for å hente Orvar i barnehagen. Noen ganger kunne det være frustrerende, men på en måte tror jeg det var litt sunt også. Det er også viktig å jobbe jevnt, slik at man unngår skippertak. Og for meg fungerte det å fokusere på et kapittel om gangen. Det føles litt mer overkommelig å skulle skrive et kapittel på 15-20 sider enn en stor oppgave på 80-100 sider!

Har du noen mummikopp-favoritter?
Jeg tror disse ↓ er favorittene mine, men det kommer litt an på humør og dagsform!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skriver du dagbok, og evt hvilken type skrivebok bruker du?
Nei, det gjør jeg ikke. Jeg gjorde det for mange år siden, men sluttet vel da jeg begynte å skrive blogg, tror jeg. Når det gjelder skrivebøker, er Moleskinebøker med myk perm favoritten min!

Kanskje er dette et rart spm, men jeg tar sjansen: Det ser ut som dere har fine leker og bøker til Orvar og Ylva, sånne som er mer solide enn dagens masseproduserte plastleker. De minner meg om retro/»gammeldagse» leker som vi hadde mer av på 80- og 90-tallet. Hvor finner dere så fine leker, og hvordan unngår dere at venner og bekjente kjøper inn leker dere for eksempel ikke har ønsket dere? Jeg syns det er så trist å se den overfloden av leker babyer gjerne får i dag, og beundrer de som har en lignende stil som dere :-)
Vi har mye forskjellige leker. Da Orvar var baby, ville jeg gjerne ha mest mulig treleker. Og vi vil gjerne at det ikke skal bli altfor mange leker. Orvars leker er stort sett gaver fra familie og venner – det er veldig sjelden vi kjøper noe til ham selv. Nå som han har blitt såpass stor, er han så klart mer bestemt på hva han selv ønsker seg. Favorittene er Lego, togbane, Playmo, små biler, dinosaurfigurer/dyrefigurer og puslespill. Vi rensker ut leker og gir bort til loppemarkeder og bruktbutikker jevnlig, hvis det er noe vi merker at Orvar ikke er opptatt av lenger. Vi har jo begrenset med plass, og det blir fort overfylt. Jeg synes den beste måten å unngå å få ting vi/Orvar ikke ønsker seg, er å lage ønskeliste til ham.

9 Kommentarer på Svar på spørsmål, del en

 1. Frida
  11:57, 18 jan 2017

  Hei! Så fine svar! Jeg fikk ikke med meg at du hadde spørsmålsrunde, så jeg prøver meg på et spørmål her og håper at du enten svarer meg her, eller tar det med i del to av svarene :D

  Hvordan hadde dere reagert hvis dere hadde fått tvillinger? Hvordan hadde livet forandret seg? Klarer du å sette deg inn i hva det vil si å ha tvillinger?

  Svar
  • Ine
   12:20, 30 jan 2017

   Hei! Jeg svarer her, jeg. Jeg tror nok ikke jeg klarer å sette meg inn i hvordan det er å ha tvillinger. På samme måte som jeg ikke kunne sette meg inn i hvordan det er å få barn i det hele tatt, før vi fikk et selv :) Jeg ser for meg at vi ville blitt både glade og helt satt ut hvis vi fant ut at vi skulle ha tvillinger. Bare én baby er jo mye jobb! Men jeg tror vi hadde klart det, med hjelp fra familie og venner.

   Svar
 2. Jorid
  13:01, 18 jan 2017

  Så morsomt at dere hadde Jorid på navnelista til lillesøster! Har ikke møtt/hørt om så veldig mange andre som heter det.

  Svar
 3. Lise-Marie
  17:51, 18 jan 2017

  Så mange fine spørsmål og svar! Jeg håper virkelig det blir barnebok en gang :)

  Svar
 4. June
  08:00, 19 jan 2017

  Dette var fint å lese! Fornuftig å ta kontinuerlige oppryddinger i ungenes leker, ser for meg at det kan fylles opp fort, haha. Og samsoving høres så koooselig ut (og praktisk!), det skal jeg også gjøre (sier hun som ikke er gravid en gang).

  Svar
 5. Oda
  13:41, 20 jan 2017

  Hei! Så fin blogg :) Nydelig soverom. Kan jeg spørre hvilken sprinkelseng dere har? Vi venter barn, og vurderer Gulliver fra Ikea, og håper det skal være mulig å sette den inntil vår seng med bunnen hevet og siden tatt av.

  Svar
  • Ine
   15:14, 20 jan 2017

   Hei! Takk! Vi har Gulliver, og synes det fungerer fint. Bare pass på at den er stroppet godt fast, og at det ikke blir noen sprekk mellom deres seng og sprinkelsenga :)

   Svar
   • Oda
    14:05, 22 jan 2017

    Takk for svar! :)

    Svar
 6. Maria
  21:56, 08 feb 2017

  Et lite tips, hvis du skulle få lyst til å skrive dagbok:
  Jeg har en femårsdagbok som heter «Mom’s one line a day», kjøpt på Nest (de har den på Tanum også): http://nest.no/p/42/moms-one-line-a-day
  Den er perfekt overkommelig for en småbarnsmor, med fem små linjer pr dag å skrive på, og hvert år starter man forfra igjen, så du kan se hva du skreiv på den samme dagen årene før. Jeg har min på nattbordet og skriver litt på sengekanten, f.eks. hva vi har gjort en helt vanlig dag, noe morsomt eller fint treåringen min har sagt eller gjort, hvilke barnebøker vi leser for tida, hvis mannen min og jeg har vært på date, eller noe om hvordan det er å være gravid igjen. Hvis jeg leser hva jeg skreiv bare noen måneder tidligere, har jeg ofte glemt det allerede og er så glad jeg har skrevet det ned!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Epost-adressen vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er markert*


Kommentar *