Rettferdige klær

i grønn hverdag, min stil, små og store gleder

Orla Kiely with People Tree.
Details.
Orla Kiely with People Tree.
{Orla Kiely med People Tree}

Jeg er veldig glad i fine klær. Men jeg får vondt i magen av å tenke på at mange av klærne som henger i skapet mitt helt sikkert er produsert under uakseptable forhold. Bønder, plukkere, fabrikkarbeidere og syere sitter igjen med en forsvinnende liten andel av det vi betaler for et plagg i butikken. Tekstil- og klesindustrien er rett og slett skikkelig urettferdig.

Likevel har jeg sjelden kjøpt fair trade-klær, og skal jeg være ærlig, er det fordi jeg ikke har funnet noen jeg synes er fine. Eller, de har i alle fall ikke vært min stil. Så jeg har heller tenkt at jeg gjør mitt beste for å kjøpe så få klær som mulig, og handle smart slik jeg har en godt sammensatt garderobe der få plagg kan kombineres til mange antrekk. Men en slik tankegang gjør jo ikke at klærne jeg handler blir mer rettferdige. Derfor ble jeg veldig glad da den lille butikken LiBe Fair Living dukka opp i Birkelunden i Oslo, for der har de nemlig skikkelig fine, rettferdige klær. De fører hovedsakelig klesmerket People Tree, som kombinerer mote med rettferdig handel og bærekraftig produksjon (les mer i nettbutikken deres, her). Jeg ble enda gladere da jeg fant ut at Orla Kiely, som er min absolutte favorittdesigner, har laget en kolleksjon for People Tree! Jeg har kjøpt meg et fint skjørt og en deilig, myk cardigan fra den kolleksjonen (som forresten er på salg nå!). Veldig fornøyd!

Vet dere om flere klesmerker som lager fine, rettferdige klær? Jeg blir kjempeglad for tips – og er sikker på at det er flere enn meg som også kan ha nytte av det.

0 Kommentarer på Rettferdige klær

 1. Julie
  13:08, 19 aug 2012

  De var sykt fine! Kan jeg spørre hva skjørtet kostet?

  Svar
  • koffeine
   13:26, 19 aug 2012

   Jeg synes også det! Full pris på skjørtet var ca 700 kroner, men jeg fikk det for halv pris. Det finnes i nettbutikken til People Tree, tror jeg. På salg!

   Svar
 2. tinekatrine
  13:26, 19 aug 2012

  Skal ikke Indiska drive med sånn rettferdig handel? Mulig jeg tar veldig feil nå, men mener å ha lest det en gang… Kan jo være det ikke gjaldt hele butikken da.

  Svar
  • koffeine
   13:27, 19 aug 2012

   Jeg vet ikke, men det hadde jo vært supert! De har jo mye fint.

   Svar
   • Mariann
    09:08, 07 sept 2012

    Indiska har hatt en stygg tendens til å være nevnt nesten hver gang det er snakk om syreskader, underbetaling osv i nyhetene. En stund siden jeg har hørt noe om det nå, men så er det også en stund siden jeg så en nyhetssak om temaet.

    Svar
 3. Polkadotdays
  13:42, 19 aug 2012

  Så utrolig fine klær! Vurderer å ta en titt i nettbutikken til People Tree…

  Svar
 4. Heidi
  15:37, 19 aug 2012

  Det er leit at det skal være så vanskelig å finne rettferdige klær i Norge. Jeg handler en del på Fretex, men det blir jo rettferdig på en annen måte. Ellers har man jo Gudrun Sjöden og Oleana (tror de produserer klærne her i nabolaget mitt), men det er jo en litt annen stil enn klærne du viste frem ;)

  Svar
  • koffeine
   16:13, 19 aug 2012

   Det er veldig dumt at det er så vanskelig, ja!

   Jeg er veldig glad i basisklærne til Gudrun Sjödén, de har fantastisk kvalitet og er veldig fine. Og de satser vel en del på bærekraftig produksjon, uten at de er direkte fair trade-sertifisert. Fretex er jo supert, men det er så sjelden jeg finner bruktklær jeg faktisk bruker. Fant en fin bluse i sommer, da – så det er jo bare å lete!

   Svar
 5. Ane
  20:50, 19 aug 2012

  Huff, det er et sårt punkt hos meg også. Jeg handler mye annet fairtrade, men klærne er jeg veeldig dårlig på, dessverre. Takk for påminnelsen og inspirasjonen, det trengs!

  Svar
 6. Maren
  21:25, 19 aug 2012

  Jeg skjønner det med vondt i magen der. Men disse klærne dine var fantastisk fine. Veldig Ine <3

  Svar
 7. Hanne
  22:43, 19 aug 2012

  Jeg har kjøpt «converse»-sko fra Ethletic i den butikken! Fairtrade, i økologisk bomull og med FSC sertifisert gummi. Veldig fornøyd!

  Nettopp på grunn av at jeg ikke vil kjøpe uetiske klær har jeg valgt å ikke kjøpe noen nye klær i år, så jeg kan bruke tid på å finne hvilke merker/butikker jeg kan handle i når jeg skal kjøpe noe igjen. Det eneste jeg har kjøpt er skoene over, men det har jeg jo ikke dårlig samvittighet for:) Og så kjøper jeg brukte klær. Enig i at det er vanskelig å finne bruktklær i Norge. Jeg er så heldig å ha vært i Berlin og Stockholm i år, og det er er virkelig en annen verden – der kunne jeg handla bruktklær i haugevis! Norge henger langt etter på den fronten.

  Og veldig fine klær!

  Svar
  • koffeine
   23:41, 19 aug 2012

   Så flink du er! Det krever litt viljestyrke å ikke handle noe i det hele tatt, selv om det sikkert også er befriende på en måte. Jeg er i hvert fall glad for at jeg oppdaga People Tree, for synes de har veldig mye fint.

   Svar
 8. Vesle Serena
  07:23, 20 aug 2012

  Så fine! Jeg liker godt People Tree klærne, kjøpt meg to kjoler og en genser på LiBe i sommeren. Og innehaveren er veldig hyggelig ikke minst! Jeg vet det er en butikk på Holtet på Nordstrand som har fair trade, her er nettsiden. Veldig mye fint der også! http://velbevare.no/ Ha en fin uke!

  Svar
 9. Synnebollen
  20:54, 20 aug 2012

  Vet du, jeg visste ikke om den butikken før du og Tine snakket om den i forrige uke. Så superfint skjørtet var – for et godt kjøp! Fint å se på, fint å tenke på og halv pris attpåtil. Hurra for slike kupp!

  Svar
 10. Ingvild Stein
  22:30, 21 aug 2012

  Jeg oppdaget Orla Kiely først i sommer når svigermor hadde kjøpt et skrin med blyanter til meg i London, for noen mønster damen lager!

  Svar
 11. Mari Hafsås
  10:44, 22 aug 2012

  Så herlig! Jeg bor i Ålesund, og her er det dårlig med rettferdige klær.. Takk for tipset til nettbutikken! ^^

  Svar
  • koffeine
   13:50, 22 aug 2012

   Bare hyggelig, så fint at du kunne ha nytte av det. Jeg kommer til å handle noen flere høstklær i nettbutikken selv, tror jeg. (:

   Svar
 12. Mariann
  09:12, 07 sept 2012

  Butikken 13 i Tønsberg har i hvert fall hatt litt fair trade klær sydd av damer i India (tror jeg). En del av dem har vært veldig, veldig fine. Og uansett er 13 er finfin butikk som tar inn alt mulig rart av nytt og gammelt til en ganske ok pris. Bloggen er her: http://13tretten.blogspot.no/

  Svar

Legg igjen en kommentar

Epost-adressen vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er markert*


Kommentar *