Let’s talk about diapers!

i grønn hverdag, mammaliv

24 Kommentarer på Let’s talk about diapers!

 1. Ane
  12:21, 05 jul 2013

  Så bra du skriver om dette! Det er enda ei god stund til våre lille blir født (i desember), så vi har ikke snakka noe særlig om dette enda – dette var et fint utgangspunkt for praten. Vet du noe om hvor mange ganger man må skifte størrelse? De ser jo fleksible ut, men ser for meg at samme størrelse kanskje ikke fungerer hele bleietida? Og så klarer jeg ikke la være å lure på hvor rene de blir – og hvor ren vaskemaskina blir :P

  Svar
  • koffeine
   12:31, 05 jul 2013

   Gratulerer med graviditet, hurra! Så hyggelig!

   De bleiene vi har kjøpt er i utgangspunktet onesize, og kan brettes/kneppes litt forskjellig for å tilpasse størrelsen. Synes de virker store til nyfødt, derfor har vi kjøpt brettebleier også (det er veldig billig). Onesize blir nok gjerne litt stort i begynnelsen og litt knapt mot slutten, men det kommer jo også an på hvor lenge barnet bruker bleie. Bleiebukse må man kjøpe i riktig størrelse etter hvert som barnet vokser, men siden man ikke trenger så mange, trenger ikke det å bli så dyrt. Jeg fikk kjøpt alle våre brukt eller på tilbud!

   Det skal ikke være noe problem å få bleiene ordentlig rene. Det jeg har fått med meg så langt, er at man skyller av bleiene, legger dem i en bøtte e.l. og vasker ca annenhver eller hver tredje dag på 60 grader. Når babyen begynner med fast føde, bruker mange et nedbrytbarn rispapir inni som kan kan skylle ned i toalettet eller kaste, da blir det litt greiere. Det er med andre ord ikke meninga at man skal legge bleiene inn i maskina med avføring på. Eventuelle flekker kan man bleke i sola. Men som sagt – jeg har jo ikke prøvd dette enda, så svaret mitt er basert på ting jeg har lest.

   Masse lykke til med svangerskapet, fine Ane!

   Svar
   • Ane
    11:26, 07 jul 2013

    Å, takk for så fine svar, Ine! Nå ble jeg enda litt klokere. Jeg skal lese meg litt opp på dette, altså, og så håper jeg du skriver litt om erfaringer etter hvert. Et lite spørsmål til, de 3000 kronene dere har brukt, er det til hele bleietida?

    Svar
    • koffeine
     20:01, 07 jul 2013

     Bleiene skal holde hele bleietida, men vi har bare bleiebukser/sperrelag opp til 10 kg (ca 1 år). Ser at Imse Vimse har fått noen nye justerbare bleiebukser nå som heter Smart, der størrelse L er 9-16 kg. Så kanskje vi går for det når vi trenger større størrelse. Hvis vi ikke finner ut at de i ull er tingen, da! Vi får se. Uansett må vi ut med noen hundrelapper til. Kan også hende at det er lurt med noen alt i ett-bleier til barnehagebruk, men det får vi bare se an. :)

     Svar
 2. Anaruh
  14:31, 05 jul 2013

  Gøy å se at dere vil bruke tøybleier! Vi gjorde også det, og var veldig, veldig fornøyde. Dine inntrykk og forventninger stemmer godt overens med våre erfaringer :)

  Svar
  • koffeine
   18:42, 05 jul 2013

   Så fint å høre at dere var fornøyd med å bruke tøybleier!

   Svar
 3. Karen
  14:56, 05 jul 2013

  Jeg er hvertfall veldig interessert i hvordan det fungere for dere, så jeg håper du vil oppdatere oss etterhvert! Kjenner personlig ingen som har valgt tøybleier, selv om de er aldri så bevisste forbrukere til vanlig…

  Svar
  • koffeine
   18:43, 05 jul 2013

   Har planer om å komme med en oppdatering når vi har gjort oss noen erfaringer.

   Svar
 4. notisboka
  15:17, 05 jul 2013

  Uææh! Du er så flink Ine! Hjernen min har ikkje heilt innsett at me skal ha baby om nokre få månadar. Eg vimser difor rundt som vanleg og blir (gong på gong) særs satt ut av spørsmål frå småbarnsmødre og andre om t.d. permisjon, søking av barnehageplass etc. Det er så frykteleg mange ting eg ikkje har tenkt på. Som til dømes bleier.. Eg, som deg, tykkjer tøybleier høyres ut som ein veldig god ide. Likevel, ei god venninne av meg (som og er miljøvernar på sin hals) brukte først tøybleier, men gjekk så over til svanemerka bleier. Dette har ført til at eg er blitt litt usikker. Eg må gruble litt på det og gler meg til å lese dine meiningar om saka når brukaren av bleiene er komen til verda! :)

  Svar
  • koffeine
   18:51, 05 jul 2013

   Du har fortsatt god tid til å tenke på alt sammen, det kommer til å gå helt fint!

   Jeg tenker at alle må finne ut hva som passer for seg når det gjelder bleier og andre ting. Jeg synes tøybleier virker som det klart beste alternativet for både miljøet og ømfintlig babyhud, så jeg håper vi får til å bruke det. Samtidig forstår jeg godt at det ikke passer for alle. En kombinasjon går jo også an. :)

   Skal absolutt komme tilbake med et nytt innlegg når vi har fått prøvd det ut i praksis!

   Svar
 5. ingridsofie
  21:42, 05 jul 2013

  Vi har også brukt tøy til begge våre. Er akkurat så enkelt som man skulle tro. Og brettebleier med ullbukser er utrolig søtt på de bittesmå :)

  Svar
  • koffeine
   23:48, 05 jul 2013

   Fint å høre at det fungerte for dere!

   Svar
 6. Ragnhild
  22:50, 05 jul 2013

  Å, så kjekt å lesa at de skal ta i bruk tøybleier! Vi gjorde det for poden vår. Han er no 3 år og slutta med bleier heilt for nokre månader sidan. (Han var så å seia bleiefri då han var 2.5 år, det var natta som var den siste bøygen.) Det er slett ikkje tungvint, slett ikkje vanskeleg. Det er moro, og det er bra!

  Vi tenkte også at vi skulle bruka brettebleier, men det funka ikkje for oss. Vi fekk ein skikkeleg stortissar med skikkelege bollelår og bollemage. For å ikkje få lekkasjar måtte vi pakka fleire lag, og då blei han jo gigastor, noko han var i utgangspunktet …

  Det er mogleg det er lettare med jentebabyar (tisset hamnar ikkje på same plass, liksom), men vi fekk i alle fall ikkje til brettebleiene. MEN dei kom godt med som underlag ved bleieskift, så dei var ikkje bortkasta. Og det var enkelt å selja sperrelaga på diverse tøybleieforum og på finn.no. (Du må bli medlem på http://www.tøybleier.no!)

  Då han var nyfødd, brukte vi papirbleier fordi det var så enormt mykje tiss og bæsj, og livet var heilt opp-ned og kaotisk, og vi hadde rett og slett ikkje overskot til å testa ut anna enn brettebleier (hadde berre kjøpt inn det). Men etter ei stund gjekk vi heilt over til tøybleier. Vi prøvde oss fram, og favoritten blei definitivt Bum Genius, både lommebleiene og alt-i-eittbleiene. (Dei er veldig enkle og fine til barnehagebruk – eit tips!) Då fekk han ikkje så gigantisk stump, og dei heldt seg tette, og dei var enkle å ta med ut på tur. Vi kjøpte ein del brukt, då blir det billegare. Ikkje minst kjøpte vi brukt for å testa ut ulike løysingar. Det er jo eit hav av moglegheiter, og ungar er ulike. Han brukte stort sett papirbleier på natta for han tissa ENORMT, og vi måtte ha veldig mange tøybleielag for å halda senga tørr (og då blei han liggjande i oppoverbakke, ikkje så gunstig;-))

  Eg har blogga om tøybleier, så du kan jo lesa litt om våre erfaringar:

  – Om brettebleier og formsydde bleier: http://www.ragnhildas.blogspot.no/2011/11/om-brettebleier-og-formsydde-bleier.html
  – Glimt frå livet med tøybleier: http://www.ragnhildas.blogspot.no/2011/11/glimt-fra-livet-med-tybleier.html
  – 100 prosent tøybleiegut: http://www.ragnhildas.blogspot.no/2010/10/100-prosent-tybleiegut.html
  – Fin tøybleiestump:-): http://www.ragnhildas.blogspot.no/2012/03/gdd.html

  Eg tenkte eg skulle skriva eit innlegg om bleieavvenning òg. Eg har stor tru på å byrja med avvenning tidleg og ta det gradvis. Men du er kanskje ikkje heilt der enno;-)

  Masse lukke til med dei siste dagane som høggravid, Koffeine:-)

  Svar
  • koffeine
   23:51, 05 jul 2013

   Fint å høre om deres erfaringer! Brettebleiene kjøpte vi for nesten ingenting brukt, så om det ikke fungerer med dem er det ikke så farlig. De formsydde bleiene skal visstnok absorbere veldig bra, så jeg håper de vil fungere også hvis vi får en baby som tisser mye. Vi får nesten bare se!

   Svar
 7. pymm
  23:14, 05 jul 2013

  Jeg bruker fremdeles brettebleiser på min 19-månedering – funker A-ok =)

  Svar
  • koffeine
   23:52, 05 jul 2013

   Har hørt om flere som har gode erfaringer med det!

   Svar
 8. Ingvild S
  23:23, 05 jul 2013

  Tøybleier slo aldri inn i mitt hode, merkelig nok, men skal vurderes når neste man kommer! Det er ikke med den beste samvittigheten jeg bruker papirbleier, men Iben sin hud er fin og uten utslett.
  Jeg får heller tenke på at det meste som er Iben sitt er arvet, hjemmelaget eller kjøpt brukt, så noen miljøhensyn er tatt naturligvis :D

  Svar
  • koffeine
   00:04, 06 jul 2013

   Synes det virker som du har vært kjempeflink til å finne fine brukte ting til Iben! :)

   Svar
 9. Cathrine
  10:09, 06 jul 2013

  Et annet tips som trengs ved bleieskift, våtservietter! Hvis du vil lage selv har tupperware fine bokser til det, eller en vanlig plastikk boks! Du kan kjøpe mesoft servietter på apoteket og blande vann og olje selv og legge i boksen :)
  Vi hadde med det på føden for vaskeklutene der var utvasket og vonde.

  Jeg må innrømme at vi bruker vanlige men hadde mini reagert på bleier eller produkter hadde jeg helt klart blitt flinkere :)

  Svar
 10. Anja
  19:58, 06 jul 2013

  Me har brukt Bum genius sine lommebleier og me elskar dei. Brukte papirbleier dei første mnd, for då var one size-bleiene for store, men etter det har me brukt dei heile tida. Guten min er 20 mnd, og dei passar ypperleg enno. Me bruker papirbleier om natta, for me opplevde ei periode at tøybleiene lakk så om natta. Men alt i alt har eg berre godt å seie om tøybleier! Lykke til! :)

  Svar
  • koffeine
   22:23, 06 jul 2013

   BumGenius var et alternativ vi vurderte, de virker veldig bra! Og så fine farger :)

   Svar
 11. Maren
  15:32, 07 jul 2013

  Det er mange spørsmål å forholde seg til når man venter en liten søtnos. Og du har gode og fine tanker, synes jeg. Det er så spennende å få følge med dere.

  Svar

1Pingbacks & Trackbacks on Let’s talk about diapers!

 1. […] kommer et nytt tøybleieinnlegg! Det er flere som har lurt på hvordan tøybleieprosjektet vårt går, så derfor tenkte jeg det var på tide med en oppdatering. For å gjøre det oversiktlig […]

Legg igjen en kommentar

Epost-adressen vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er markert*


Kommentar *