Lekende gutter og pene jenter

i mammaliv, tekster og tanker

IMG_2385
«Boys want shoes they can play in» og «Girls want pretty and girly shoes» lyste det mot meg da jeg var på Eurosko i går for å kjøpe støvler til sønnen min. Godt plassert midt blant alle barneskoene. Jeg trodde nesten ikke mine egne øyne. Vel er jeg vant til at både sko- og klesbutikker har en blå og en rosa side. En side der klær og sko er dekorert med traktorer, monstre, superhelter og biler, en side der det er glitter og prinsesser så langt øyet kan se. Men dette. Det tok virkelig kaka. Gutter vil leke, og jenter vil se fine ut? Virkelig?

I barnehagen til Orvar har de en lilla ballkjole. Den har glitter og tyllskjørt. En ekte prinsessekjole, er det. Og vet dere hva? Barna elsker den kjolen. Gutter som jenter. Når jeg henter Orvar, er det nesten alltid noen som har på seg den kjolen. Og det er like ofte en gutt som ei jente.

I barnehagen leker de ute nesten hver dag. De klatrer, løper, sykler, sitter i sandkassa, går på oppdagelsesferd. Sånt trenger man sko til. Både gutter og jenter. Jeg tror de fleste er enige om at jenter ikke skal være stille, pene og rene lenger. Vi heier på tøffe jenter, på hun som klatrer opp i det høyeste treet, og får skrubbsår på kneet. Og det er bra. Men jeg håper dere er med meg å heie på gutten som liker å pynte seg også.

Disse plakatene illustrerer en tydelig tendens: Voksne lager ofte altfor trange rammer for hva det vil si å være jente, og hva det vil si å være gutt. Jeg håper det er reklamebransjen og butikkjedene som henger etter. At de bare ikke har skjønt at vi er ferdig med disse utdaterte kjønnsrollene, der gutter er aktive og jenter til pynt. At vi foreldre vet at alle barn trenger klær og sko til å leke i. Og at vi synes at både gutter og jenter skal få lov til å pynte seg. At så mange engasjerer seg, tyder på det. Et døgn etter at jeg publiserte bildet over på Instagram, beklager Eurosko, og sier de skal fjerne plakatene. Jeg håper de tenker seg bedre om i framtida. Og at jeg snart kan kjøpe lilla støvler til Orvar uten å gå i jenteavdelingen.

17 Kommentarer på Lekende gutter og pene jenter

 1. Nina
  17:23, 28 mar 2015

  Hei Ine!
  Helt enig med deg! At jenter kanskje ofte velger rosa sko og gutter velger blå er en ting, men det viktigste er holdningene som skapes. Når ei jente sier hu ikke vil låne sko av gutt fordi det er guttesko, når de kommer pynta i barnehagen og ikke vil leke fordi de kan få møkk på skjørtet sitt så syns jeg det er ille.. Holdninger kommer fra et sted, og det er det ikke barna som skaper..
  Har du sett kommentarene på innlegget tv2 har lagt ut om dette på facebook? Det er nesten ikke verdt å lese for det er mye skuffende der. Men jeg måtte kommentere der også for jeg syns det er tragisk at så mange gir blaffen i hva slags reklame de ser. At voksne mennesker skriver at de som gidder å henge seg opp i sånne ting er tapere som ikke vet hva det vil si å ha bekymringer her i livet blir jeg utrolig skuffa! Hvis de ikke bryr seg får de la vær å kommentere, og jeg støtter heller de som er observante og kritiske enn de som gir blaffen! La barn være barn, det er viktig å være kritisk til reklame, spesielt den som er rettet mot barn!

  Svar
  • Ine
   17:31, 28 mar 2015

   Hei! Takk for kommentaren! Helt enig med deg – holdninger kommer fra et sted. Hva som regner som jente- og guttefarger, for eksempel, er jo noe vi lærer når vi orienterer oss i samfunnet. Jeg har ikke lest de kommentarene du nevner, får se om jeg gjør det senere. Supert at du engasjerer deg! :)

   Svar
 2. bymarion
  17:45, 28 mar 2015

  Ah it’s so infuriating to see such harmful advertising. In 2015! Thanks a lot for this post, Ine. I’m really glad to read that the protests forced Eurosko to remove the posters. Well done! I do hope they’ll learn something from this.

  Svar
 3. kaffemarte
  18:10, 28 mar 2015

  Jah! For en provoserende reklame! Jeg skjønner ikke hvorfor alt til barn må kjønnsinndeles hele tiden? Man skal liksom umiddelbart kunne se på et plagg om det er til en gutt eller jente. Fikk en jente for 5 mnd siden og jeg blir sjokkert over hvor mye fargene på klærne bestemmer hvilket kjønn andre voksne tror hun er. Hadde på en gul/hvit stripete body og veldig mange trodde hun var en gutt!? MÅ hun ha rosa for å være jente?

  Svar
 4. Julianne
  18:39, 28 mar 2015

  Jeg sier hele tiden når jeg er innom barneavdelingene på både klesbutikker og interiørbutikker: «hvorfor finnes det ikke gule eller grønne alternativer til alt det rosa og blå?». Er det gitt at barna bare vil ha rosa og blått? Nå har regnbuen blitt et politisk symbol, men jeg synes den likeså godt kan representere alle barn. For barn ER fargerike! De kommer ikke bare i to farger!

  Svar
 5. irene
  18:44, 28 mar 2015

  Så flott at du tar opp slike ting. Jeg er så enig, så enig!!! Og det gleder meg at Eurosko vil ta ned disse plakatene.

  Svar
 6. Frida
  19:22, 28 mar 2015

  Jeg er enig med deg, Ine! Flott at du skriver om dette :-) Blir er sjokkert over å lese kommentarene på innlegget tv 2 har lagt ut på facebooksiden sin, det store flertallet av dem er negative og latterliggjørende. Fysj!

  Svar
 7. Ingvild S L
  20:27, 28 mar 2015

  Heia Ine!
  Så utrolig bra at det ble så mye oppmerksomhet om dette, fordi dette er noe foreldre møter på hver gang de skal kjøpe noe til barna sine. Det er trist at man skal dele kjønnene allerede på spebarnsstadiet med jente/guttefarger.

  Svar
 8. Aleksandra H
  23:13, 28 mar 2015

  Hurra for folk som seier fra! Sånne haldningar høyrer ikkje heime nokon plass, så det er bra nokon gir dei dit spark i ræva :)

  Svar
 9. tine katrine
  23:45, 28 mar 2015

  Så bra at det fikk oppmerksomhet! Helt tragisk reklame. (Ellers syns jeg blinkesko for voksne burde være en greie, men det er vel en annen diskusjon, hihi.)

  Svar
 10. jammen
  08:09, 29 mar 2015

  Så bra at du skriver om dette. Et altfor stort problem, som sikkert kommer til å ta altfor lenge å redusere – håper at vi en dag kan la barn være barn og ikke plassere dem i kjønnsbestemte bokser som skaper mye større begrensninger enn det jeg tror mange selv forstår.

  Svar
 11. Stine Friis
  15:56, 29 mar 2015

  W O R D!
  Både jenter og gutter skal få leke, pynte seg, kjøre med biler og leke med dukker. Og de trenger sko til alt. Uansett om de vil ha rosa, blå eller røde – skal alle kunne velge den fargen de vil ha. Bra at Eurosko trakk kampanjen, veldig bekymringsverdig at de ikke i det hele tatt tenkte det var noe rart med den i utgangspunktet.

  Svar
 12. Lise-Marie Lia
  19:48, 29 mar 2015

  Det er en fæl reklame! Missliker virkelig slike holdninger… I barnehagen der jeg jobber er det også mange fine kjoler barna kan kle seg ut i og jenter som gutter bruker dem! Da blir jeg innmari glad :)

  Svar
 13. Lotte
  10:41, 30 mar 2015

  Heia heia deg!! Fantastisk bra jobba! Dette er viktig.

  Svar
 14. Gitte
  16:05, 30 mar 2015

  Yes! Bra skrevet – er så enig!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Epost-adressen vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er markert*


Kommentar *