Frokostdugnad

i vegetarmat

Favourite breakfast at the moment
Jeg elsker frokost. Spesielt i helgene, når vi kan lage pannekaker, vafler, scones eller noe annet ekstra godt som tar litt tid. Egentlig er jeg veldig glad i hverdagsfrokostene også, men i det siste har jeg vært litt uinspirert om morgenen, og liksom ikke funnet noe jeg egentlig har lyst på. Da har jeg ofte gått for brødskive med Nugatti, som jo er veldig godt, men ikke det beste å spise på daglig basis. Så derfor tenkte jeg at vi kunne ha en liten frokostdugnad sammen!

Jeg kan jo begynne med det jeg har spist i det siste når jeg ikke har spist den der brødskiva med Nugatti: 50/50 naturellyoghurt og vaniljekesam, Vita Hjertego müsli, noen hakkede mandler og litt hakket sjokolade med 70 % kakao. Servert i et gammelt syltetøyglass for den gode kaféfølelsen!

Har du tips til gode, enkle, relativt sunne og vegetariske frokoster? Legg gjerne igjen en kommentar! Så skal jeg teste ut gode tips, og lage et eget frokostinnlegg senere.

34 Kommentarer på Frokostdugnad

  1. Anna
    07:55, 09 sept 2014

    Overnight oats, eller kjøleskapsgrøt på norsk, skal være godt. Jeg ble ikke frelst den ene gangen jeg lagde det, men tror det skyldtes litt toppingen jeg brukte. Jeg burde egentlig prøve på nytt. :)

    Svar
    • Lotte
      19:14, 09 sept 2014

      Prøv igjen! :-) Jeg pleier å la gryna stå i havremelk, da blir grøten ganske søt. Til topping synes jeg det er godt med kanel, rosiner, tranebær, nøtter og kokos. (Alt på én gang, hehe). Hvis du lager det i et syltetøyglass e.l. går det an å ta det med seg som matpakke, bare ha toppingen med ved siden av :-)

      Svar
  2. Trudelutten
    08:17, 09 sept 2014

    Jeg synes alltid det er så godt å lage havregrøt til frokost når høsten og de kjølige morningene kommer. Enten toppet med kanel og rosiner/tranebær, eller luksusvarianten med lønnesirup og pekannøtter <3 <3 <3 (Det er også veldig godt å bruke 50 % havregryn, og 50 % bokhvete eller hirseflak)

    Svar
  3. Anja
    08:47, 09 sept 2014

    Eg et alltid den samme frokosten. Fruktsalat med det eg har av granola eller nøtter, gojibær, kakaonibs, bær etc. Nokre gonger har eg nesten ingenting i hus, då blir det kjedelig, men hvis eg har mykje digg blir det bra! Topper det med havremelk.

    Svar
  4. Josefine
    08:53, 09 sept 2014

    Jeg pleier å spise naturellyogurt med hjemmelaget granola på. Ofte har jeg litt oppkuttet banan eller annet frukt også. Ellers er havregrøt med litt syltetøy eller bær (jeg bruker ofte frossne som jeg bare rører inn når grøten er ferdig) en slager. Og av og til, som i dag, blir det knekkebrød med pålegg. I det siste har brunost med eplesyltetøy vært en favoritt.

    Svar
  5. Stine
    09:10, 09 sept 2014

    Havregrynsgrøt med linfrø, mandler, blåbær, kanel, banan, små biter av brunost, kulturmelk eller hva man nå har. Deilig vinterfrokost!

    Svar
  6. Siri
    09:12, 09 sept 2014

    Jeg bestemte meg på et tidspunkt for å begynne å spise grøt til frokost. Strevde en stund med havregrøt, som jeg synes smaker sånn passe. Men så kom jeg over grøtblandingen «Den glade mave» fra Aurion (selges i Heliosbutikker bl.a.), og den var god! Jeg lar den koke i ca 5 minutter, setter den så under lokk og går og dusjer, og når jeg så setter meg til å spise, gir kornene fortsatt tyggemotstand, og det er godt. Blander i en spiseskje sesamfrø og en halv teskje peanøttsmør for å gi den litt ekstra næring, og slenger oppi litt frukt eller bær, alt etter hva jeg måtte ha.

    Svar
  7. underveis
    09:45, 09 sept 2014

    Jeg lager en stor porsjon med «mammagryn» – dvs granolablanding m havregryn, nøtter, frø osv, laget i stekeovnen, hver uke. Det spiser jeg til frokost med yogurt naturell, frukt, bær, eget syltetøy fra hagen og masse te. Ungene spiser det til kveldsmat hver kveld – de liker bedre brødskiver om morgenen.

    Svar
  8. Inger Kristine
    09:52, 09 sept 2014

    Jeg spiser masse avokadotoast om dagen. Rister et par grove skiver, har på litt smør, moser avokado på skivene og har på sesamfrø, maldonsalt og chiliflak. Har gjerne noen gode tomater til, og en stor kaffekopp. Beste frokosten jeg vet om!

    Svar
  9. Synne
    10:01, 09 sept 2014

    Åh, koselig! Jeg er frokostmenneske på min hals, hihi. Samt knekkebrødentusiast. Det er jo supergodt og veldig enkelt å lage selv, og fra butikken foretrekker jeg det som heter Delikatess Sesam. Mine favorittpålegg er som følger:
    -Avocado, så klart! I store mengder, med salt og pepper og kanskje noen dråper sitron.
    -Brie med pesto under. Rød eller grønn, alt ettersom hva vi har og hva jeg føler for.
    -Snøfrisk med rødløk og timian (verdens beste kremost!) med sukkererter oppå.
    -Grov sennep, frisk salat og god hvitost.
    Så har vi havregrøten, en varmende slager som jeg liker ekstra godt med eple, hakkede nøtter og kanel på. Klassisk.
    Dessuten er det digg å lage soda bread, en irsk brødtype uten gjær som ikke krever elting eller heving og tilberedes i stekepanne. Det går raskt og kan smakssettes med hva som helst, og ingenting slår lukta av noe nybakt på kjøkkenet om morgenen!
    FROKOST <3

    Svar
  10. Anette
    10:23, 09 sept 2014

    Jeg har fått fullstendig dilla på en slags smoothie. 1/2 avocado, 1 banan, litt stevia (kan sløyfes), 6 knuste isbiter (jeg knuser mine i blenderen), 3 dl rismelk eller laktosefri melk. Også godt med litt ingefær oppi;)

    Svar
  11. Anaruh
    10:42, 09 sept 2014

    Hei!
    Ble så inspirert av innlegget ditt at jeg lagde en liste til egen blogg i samme slengen:

    Byggrynsgrøt (eller havregrøt) med kanel, hakkede nøtter/mandler og eplesyltetøy
    Granola med vaniljeyoghurt og blåbær
    Vaniljekesam med valnøtter og flytende honning
    Smoothie av jus, frosne bær, banan og avocado. Evt kan man tilsette yoghurt, et egg, spinat osv
    Eggerøre – tar seriøst bare to minutt å lage.
    Hjemmelagde knekkebrød med Jarlsberg og agurk, paprika, tomat, spirer osv
    Tea and toast. Med gulost og/eller syltetøy
    Allbran med bananskiver, melk og hakkede mandler
    Ostesmørbrød. I mikro’n tar det 30 sek, i stekeovnen ca 8 minutter
    Varme rundstykker fra Hatting eller lignende

    Ofte skulle jeg ønske at jeg hadde plass til en sånn brødbakemaskin man hadde på 90-tallet; tenk å våkne til nybakt brød da!

    Svar
  12. mariell.
    10:58, 09 sept 2014

    bra idé med syltetøyglas for kaféfølelse! i desse dagar lagar eg og jostein anten espresso eller ordentlig chai til frukost, som me et med rista skiver og appelsinmarmelade. forrige veke åt me chia-frø-pudding, det var óg veldig godt og som ein liten frukostferie.

    Svar
  13. Ingvild S
    13:13, 09 sept 2014

    Min favoritt er hjemmelaget granola med frisk frukt/bær og gresk yoghurt!
    Jeg bruker oppskriften fra Trines matblogg som basis, men kutter ut hasselnøtter og har i masse frø og kjerner i stedet. Og så tilsetter jeg 1 ss malt kanel i den våte blandingen.
    Lager et glass i uka! :D

    Svar
  14. Vanja
    14:56, 09 sept 2014

    Jeg har laget yoghurt av økologisk lettmelk etter denne oppskrifta http://www.wikihow.com/Make-Yogurt og blandet med 200 g rørte tyttebær og 50 g sukker. Det blir en durabelig porsjon som holder til frokost ca en hel uke, med enten hjemmelaga müsli, eller nøtter og havregryn på. Den beste frokosten jeg kan tenke meg for tida! Ellers kan man jo blande en god yoghurt naturell med rørte tyttebær for å gjøre prosessen litt kortere. Yoghurten får verdens fineste farge og smaker norsk natur og høstluft :D

    Svar
  15. Kristin uten blogg
    15:58, 09 sept 2014

    Knekkebrød med cottage cheese og enten frisk frukt og bær, eller syltetøy med lite eller ingenting sukker. Jeg er ofte sugen på søtsmak om morgenen. Anbefaler å ha på kanel også :-)

    Svar
  16. eufemia
    17:45, 09 sept 2014

    eg plar eta dei grovaste rundstykka eg finn med hummus og tomat på! hummusen lagar eg ofte kvelden før, sånn at morgonstunden ikkje vert så travel. utruleg godt og mettande, og gir meg dei proteina eg treng som veganer!

    Svar
  17. irene
    18:22, 09 sept 2014

    Chiax frø blandet i gresk yoghurt, la det stå litt slik at frøene sveller. Jeg bruker ca 2 dl yoghurt sammen med 1 og en halv ss chiaxfrø. prøv deg frem. deretter knekker jeg walnøtter ( så mye du ønsker) oppi, og legger en dæsj akasie honning oppå der igjen. det blir nydelig =) og chiax frøene holder deg mett lenge. =) nam,nam

    Svar
  18. marire
    18:58, 09 sept 2014

    for tiden har jeg dilla på rista brød med avokado, agurk og tomat, med maldonsalt og pepper på! ellers går det mye i gulost med paprika eller tomat og salt og pepper på, grapefrukt, knekkebrød med tomat… og nå blir det snart kaldt, så da er det havregrøtsesong! den pleier jeg å koke på vann, og så ha de nøttene jeg har oppå sammen med banan eller eple. :)

    Svar
  19. Ingeborg
    19:48, 09 sept 2014

    Hos meg er det i all hovedsak 3 ulike frokoster. Enten to knekkebrød med pålegg (spiser nesten bare hvit ost eller kokt egg på. Har planer om å lage en linsepostei som jeg ikke har prøvd meg på før), pluss en
    pære og evt grønnsaker.

    Frokost nummer to er en skyr med nøtter, bær og frukt. Jeg er veldig glad i gresskarkjerne og bruker dette ofte også på. Dette er også godt med hjemmelag musli og frukt/bær.

    Den siste frokosttypen er havregrynsgrøt kokt med en most banan. Dette topper jeg med kanel, rosiner og gjerne valnøtter og blåbær.
    (jeg bruker å sette havrgryn og vann til koking, moser bananen mens havgrynet begynner å koke. Har så bananen i mens det enda koker. Blir kjempegodt).

    Svar
  20. Maren
    20:38, 09 sept 2014

    Hurra for et flott innlegg med masse gode tips! De dagene jeg må spise frokost tidlig er jeg ofte veldig kjedelig med frokosten, og ender opp med frokostblanding og melk. Og hver gang tenker jeg at jeg burde ha vært litt mer kreativ enn det, hihi.

    Vaniljeyoghurt med mandler, bananskiver og kanel er en av mine favoritter.

    Svar
  21. Hanne
    20:47, 09 sept 2014

    Her var det masse gode tips! Jeg, som mange andre, har gått over til å spise havregrynsgrøt om morgenen, kokt på melk, med kanel, eplebiter og en dæsj syltetøy. Litt for at det er sunnere, litt fordi jeg er innmari brødlei. Når man spiser grøt til frokost i ukedagene er det ekstra godt med gode rundstykker med egg eller annet godt pålegg når det blir helg.

    Svar
    • Hanne
      13:28, 10 sept 2014

      Og så spiser jeg hjemmelaga knekkebrød til lunsj, som er veldig gode, og metter!
      Bland 2,5 dl av hver: grovt rugmel, havregryn, kruskakli, havrekli, sesamfrø, linfrø, (solsikkefrø – men det er jeg ikke så glad i,) 2 ts salt, en knapp liter vann og maldonsalt til å strø på toppen. Stekes på tre brett, varmluft i 30-45 minutt på 150 grader, deretter på 100 grader til de er sprø, noe som tar ca to timer (!!) med min ovn. Ikke la de bli svidde, bare brune.

      Svar
  22. m
    20:47, 09 sept 2014

    Jeg pleier på søndager å lage en stor røre av mine beste grove pannekaker.

    De inneholder:
    1,5 dl hvetemel
    1,5 dl sammalt hvete, grov
    1,5 dl havregryn
    1 egg
    2 dl melk
    1 ts bakepulver (kan sløyfes)
    Evt. litt vaniljesukker hvis du vil ha det

    Det som er så fint med disse er at røra holder seg i ca en uke i kjøleskap. Jo lenger de står jo bedre blir konsistensen og smaken. Havregrynene gir veldig god smak og saftighet! Denne røra gir kanskje 5/6 små pannekaker, og er stekt på null komma niks når man ikke har god tid.
    Så får jeg den helgefølelsen midt i uka, med god samvittighet.
    De er dessuten supre kalde som lunsj eller mellommåltid.

    :-)

    Svar
  23. m
    20:50, 09 sept 2014

    Edit: Dette er altså grunnoppskriften, men jeg øker mengden utifra hvor mange pannekaker jeg vil ha utover uka!

    Svar
  24. Ragnhild
    21:18, 09 sept 2014

    No for tida et eg ofte to speilegg (kan også variera med eggerøre), bacon (kan sjølvsagt sløyfast), kuttar ein haug med agurkskiver, ein haug med søtpaprikaskiver, ein neve med cashewnøtter utan salt, ein halv avokado, ein dæsj søt chilisaus (viss eg har) … Av og til et eg middagsrestar frå dagen før (søtpotetrestar, grønsaksrestar osv.) saman med egga. Viss eg har knekkebrød (heimelaga), et eg gjerne eitt av dei med smør på saman med alt det andre. Eg har diabetes type 1, og då er det best å eta ein frukost utan for mange (raske) karbohydratar. Frukost med proteinar og feitt er best for meg, for då får eg stabilt og fint blodsukker heilt fram til lunsj, og det mettar lenge.

    Svar
  25. N
    22:13, 09 sept 2014

    Jeg er veldig glad i avokado på brødskiva/knekkebrødet! Innvandrerbutikker selger ofte et helt nett med små avokadoer til en billig penge (hvert fall hvis du sammenligner med vanlig butikkpris!). Jeg tar en liten avokado og moser den med litt godt krydder og gjerne litt hvitløk – og serverer det på brødskiven eller knekkebrødet, med tomatskiver på toppen. Sunt, godt og ikke minst veldig mettende!

    Svar
  26. Maria
    08:54, 10 sept 2014

    Jeg syns egg i alle varianter er genialt å starte dagen med! Mett og god :)

    Ellers digger jeg havregrøt fordi det kan varieres i det uendelige! Feks: -med kardemomme,kanel,eplebiter og kulturmelk. – med kokosmasse i. -med vaniljepulver toppa med banan og peanøttsmør og kanskje litt cottage cheese. Med revet gulrot (og gjerne no kanel/kardemomme) i toppa med cottage cheese/yogurt naturell og kanel. Eller nesten hva som helst anna :)

    Svar
  27. Heidi
    20:01, 10 sept 2014

    Her er et par tips til frokostmat som jeg syns er veldig godt:
    – knekkebrød (gjerne sånn kjempesprøtt med masse frø i fra Sigdal) med enten
    a) cottage cheese, avocado, salt, pepper og olivenolje, evt. med frisk basilikum på og gode tomater ved siden av.
    b) økologisk peanøttsmør, bananskiver og litt syltetøy/friske bær (evt. frosne bær som man tiner) – bringebær er definitivt min favoritt her!
    – havregrøt som lages på følgende måte: smelt smør i kjelen, ha i kanel (kardemomme funker sikkert også bra!) og vent litt til det begynner å lukte skikkelig kanelsmør, ha i havregryn og vann (evt melk) og kok til grøten er passe tjukk og topp den med f. eks. ristede hasselnøtter/mandler/valnøtter og (frosne) blåbær/bringebær
    – cottage cheese med frukt/bær og ristede nøtter/frø

    Svar
  28. Heidi
    20:03, 10 sept 2014

    Ups – glemte at grøten såklart må ha litt salt!

    Svar
  29. Edona Emilie
    20:25, 10 sept 2014

    I dag hadde jeg en deilig frokostbolle som inneholdt most avokado, hakket rødløk, litt tomat, solsikkekjerner og to bløtkokte egg. Nam!

    Ellers er smoothie av kokosmelk, bær, litt banan og eggeplomme en super start.
    Avokado og banan most sammen (stavmikser) toppet med kokos og nøtter er D I G G :)

    Svar
  30. Joy
    21:38, 17 sept 2014

    Hei! Jeg er en skikkelig frokostelsker, så måtte nesten kommentere dette innlegget :-)

    Min yndlingsfrokost:

    Bland:
    1 økologisk egg (eller/og halv banan)
    1 dl lettkokte økologiske havregryn
    1 ts kokossukker.

    Stek to ovale lapper i stekepanna (jeg bruker kokosolje).

    Ha cottage cheese, ønsket syltetøy og skivede bananer som pålegg.

    Superkjapp, enkel og mettende frokost!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Epost-adressen vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er markert*






Kommentar *