Er det så farlig med rosa og blått?

i mammaliv

31 Kommentarer på Er det så farlig med rosa og blått?

 1. ingvildogmusikken
  11:12, 24 jan 2013

  Enig! Det der med rosa og blått er noe som henger igjen fra gammelt av. Det passer ikke inn i vår verden lenger og er skumle greier. Akkurat som det med at noen jenter vokser opp med å høre at de er prinsesse og at noen gutter får høre at de er tøffe. Snakk om å legge føringer på barna. Jeg tror ikke det er sunt. Du er flink til å reflektere og gi uttrykk for det du merer. Det synes jeg er en veldig god egenskap.Du vet hva du står for og det er beundringsverdig! Du kommer til å bli en bra mamma Ine:)

  Svar
 2. kjersti
  11:31, 24 jan 2013

  en: jeg har ennå ikke gratulert dere med babyen og mamma/pappatingene, og vil bare si HURRA GRATULERER det er kjemperart for meg å skulle forstå at noen på min alder skal bli mamma, men det er også veldig fint. jeg håper jeg får hilse på en dag. og at vi før eller siden får drukket kaffe sammen!

  to: skulle jeg malt et babyrom ville det nok blitt blått uansett, for jeg elsker blått. end of story. jeg vil strengt tatt at mitt eget rom skal være blått også, sånn egentlig…

  Svar
  • Ine
   14:49, 24 jan 2013

   En: Tusen takk skal du ha! Jeg vil kjempegjerne drikke kaffe en dag. Kan sende deg melding på Facebook. (:
   To: Det er jeg enig med deg i! Man skal ikke være redd for å bruke rosa til jente og blått til gutt heller, det er den oppdelingen av barnas verden i to farger jeg er i mot – når det blir sånn at rosa er utelukkende for jenter og blått er utelukkende for gutter.

   Svar
   • kjersti
    11:33, 26 jan 2013

    jeg er helt enig med deg. glad du har vett i det fine hodet ditt, (det visste jeg jo fra før) vi trenger fler vettuge foreldre der ute!

    (green’s the new pink, kniz)

    og! vi facebooksnakkes.

    Svar
 3. Anette
  11:33, 24 jan 2013

  Godt det finnes fornuftige vordende mødre også! Helt enig :)

  Svar
 4. Heidi
  11:35, 24 jan 2013

  Det er rart dette med rosa og blått. Etter hva jeg har lest, var det til og med motsatt før, så genetisk programmert til å like rosa når man er jente, er en i hvert fall ikke.

  Svar
  • Ine
   14:52, 24 jan 2013

   Jeg synes også det er kjemperart! Og det viser tydelig at ulike assosiasjoner og preferanser knyttet til farge er styrt av strukturer i samfunnet.

   Svar
 5. Kristin
  12:55, 24 jan 2013

  Ah, enig! Har også (som det nevnes over her) lest at fra 1800-tallet og helt frem til 1940-årene var «uskyldsblått» ment å være passende for jenter, og den «dramatiske rødfargen» for gutter. Ganske annerledes enn i dag med andre ord…

  Vi valgte å ikke si hvilket kjønn barnet i magen hadde, og noe av grunnen var nettopp at folk ikke skulle begynne å legge føringer for henne. Både av leker, klær og utstyr kjøpte og ønsket vi oss nøytrale farger der det lot seg gjøre. Husker vi bla kjøpte blå ammepute og svart gå-vogn. Pussig hvordan jeg følte jeg måtte forklare til de butikkansatte at «hun er en jente, men vi vil kjøpe blå likevel». Personlig liker de fleste farger bedre enn rosa. For ikke å snakke om at Clara kler best mørke farger. Akkurat nå leter jeg etter helt enkle, ensfargede mørkebrune bodyer. Noe som visstnok er helt feil å ikle babyen sin.

  Lykke til med fargene :)

  Svar
  • Ine
   14:57, 24 jan 2013

   Det synes jeg høres ut som en lur strategi, kanskje vi også velger å gjøre det sånn. Lykke til med å finne de bodyene!

   Svar
 6. Anaruh
  13:03, 24 jan 2013

  Min erfaring er at dette er litt sånn hipp-som-happ og muligens ikke så stereotypt som man får inntrykk av når man går i butikker og ser på utvalget. Både mine barn og alle de 15 andre i vår barnehage er kledd i det jeg kaller Legofarger – en salig miks. Her er gutter med rora skjorter (vi bor i Bærum…), jenter i brune, arvede ullbukser; og de fleste der er enige om at oransje er den fineste fargen.

  Nå har gutten vår rosalilla utedress – de var utsolgt for den blå i hans størrelse, og INGEN har kommentert fargen (bortsett fra noen sneversynte voksne, da, som har tittelert ham som jente…). Datteren vår på 3,5 sier ofte at hun elsker rosa hello kitty, men når hun får velge klær selv, velger hun stort sett noe som ligner mest mulig på det antrekket jeg har på meg.

  Jeg tror – og mener – at hvilke klær og leker man kjøper til barna har lite å si for barns identitet og kjønnstilhørighetsfølelse; det er mer de voksnes handlinger og holdninger som spiller inn. Hvis man som mamma ønsker seg en rosa prinsessejente, så får man det. Hvis man ikke gjør noe stort nummer ut av kjønn, så blir det ikke slik heller. Jeg synes alle de tre barnehagene vi har vært innom med våre to barn har vært flinke til å gjøre dette til en ikke-sak ved å ha tilgjengelig både «gutteleker», «jenteleker» og «kjønnsnøytrale» leker, og så velger barna fritt.

  Som jeg skrev inne hos mammadamen – jeg tror faktisk ikke at barn tenker over at de er av det ene eller andre kjønnet (bortsett fra sånn biologisk sett med jentetiss og guttetiss) så lenge de voksne lar være å bruke begreper som «jentete» og «guttete».

  Men spør meg igjen om 10 år, når jeg har tenåringer – haha!

  Svar
  • Ine
   15:01, 24 jan 2013

   Godt å høre at det finnes erfaringer som ikke passer inn i rosa/blå-inndelingen! Jeg ser på det med klær som en del av de voksnes handlinger og holdninger, og tror derfor at det faktisk har noe å si. Men det er så klart bare en liten del av det! Jeg er helt enig med deg i at det viktigste er at de voksne ikke stempler ulike ting (og farger!) som «jentete» og «guttete». Og barnehager som får til å gjøre kjønn til et ikke-tema er jo helt supert!

   Svar
 7. serena
  13:04, 24 jan 2013

  Jeg synes knallrosa er fint, men også mørkeblått, så jeg har kjøpt begge deler til min datter. Mange lurte på om hun var gutt når hun ikke hadde så mye hår og gikk med brun ulldress. Jeg bryr meg ikke, hun får velge selv når hun er stor nok. Men jeg har aldri sagt at hun er en prinsesse el. og har alltid sagt at hun er tøff. Det er viktig for meg, at hun vokser opp og tror at hun kan gjøre akkurat det samme som gutta kan, selv om hun går i en rosa tshirt og lilla sko.

  Svar
  • Ine
   15:02, 24 jan 2013

   Det viktigste er helt klart å gi barna trygghet på å være den de er, uavhengig av fargen på klærne!

   Svar
 8. Lammelåret
  13:55, 24 jan 2013

  Jeg har hørt om nybakte mødre som har blitt fornærmet over å bli spurt om de har jente eller gutt i vogna, for alle burde vel skjønne det? Vogna er jo blå!

  Jeg tror det er en generasjonsgreie dette: Eldre mennesker bryr seg lite om fargekoder på unger, det er unge mennesker som gjør det.

  Jeg har skrevet om temaet tidligere:
  http://lammelaartanker.wordpress.com/2012/03/11/kjonnslose-barn/

  LItt av problemet nå er at utvalget i butikkene er snevert. Selv sportsutstyr er fargekodet.

  Gratulerer med baby i magen!

  Svar
  • Ine
   15:14, 24 jan 2013

   Jeg er enig med deg i at dette kan være en generasjonsgreie. Har i hvert fall inntrykk av at det er noe som har kommet tilbake etter å ha vært litt mindre aktuelt en stund.

   Leste innlegget ditt nå, det var veldig bra! Har oppdatert innlegget mitt med lenke til deg.

   Takk for gratulasjon!

   Svar
    • koffeine
     11:05, 26 jan 2013

     Bare hyggelig å dele slike kloke tekster! God helg til deg også!

     Svar
 9. Hanne
  14:00, 24 jan 2013

  Det skarpe skillet mellom blått/svart og rosa/lilla både i leke- og klesbutikker var faktisk medvirkende til at jeg startet min egen leketøysbutikk. Synes det er utrolig trist at alt barn omgir seg med helt fra babystadiet blir «kjønnet» på denne måten og at verden skal bestå av bare to farger… Gjett om det er mange gutter som elsker å leke med kjøkkenting og lekemat?! Og gjett om de samme guttene og deres foreldre blir lettet når de finner slikt i primærfarger og ikke bare rosa. Endelig slipper de å føle at de gjør noe «galt» når de leker. Skulle jammen bare mangle… Glad flere tenker utenfor 2-fargeboksen og tar til orde for dette, synes det er provoserende at voksne gjør barnas omgivelser og valgmuligheter så snevre.

  Svar
  • koffeine
   15:15, 24 jan 2013

   Kjempebra at noen er med på å bidra til at utvalget blir mindre kjønnskodet og snevert!

   Svar
 10. Regnboge
  14:59, 24 jan 2013

  Ja, skiljet mellom blått og rosa er sjokkerande merkbart når ein fyrst legg merke til det – sånn som den gongen eg var vikar i barnehagen og det på ei av rekkene hang berre rosa regnklede.

  Min framtidige unge skal få gå i alle regnbogens fargar.

  Svar
 11. Myldretid
  16:15, 24 jan 2013

  Jeg er så enig, og kan bli så frustrert når jeg forviller meg inn på mammablogger hvor alt er rosa og blått, og oppdelt i gutteting og jenteting. For barn bryr seg faktisk ikke, det er foreldrene som bryr seg. (elsker forresten denne illustrasjonen: http://imgur.com/r/lgbt/VbDO9)
  Dessuten behandler man ofte barn forskjellig utifra hva de har på seg. En jente i rosa tyllkjole blir behandlet anderledes enn en gutt i sorte, tøffe klær. Jeg tror mer på fargerike klær, for hvem blir ikke glad av det?
  Anbefaler Lady Dahmers blogg, noe av det hun skriver er ganske ekstremt, men jeg synes hun skriver mye bra om barn og genus. http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/

  Svar
 12. Synnebollen
  16:59, 24 jan 2013

  Åh, jeg synes også at dette er underlig og tidvis irriterende. Det verste er jo nettopp at selv når foreldre ikke bryr seg og kler gutten sin i rosa, så tror alle (i hvert fall mange) som ser babyen automatisk at det er en jente. Noe så tullete! Jo flere som tenker som deg, jo bedre.

  Svar
 13. Josefine
  17:45, 24 jan 2013

  Helt enig at at fargedebatten har gått helt av hengslene. Det tristeste er at folk føler de er nødt til å lete etter kjønnsnøytrale farger fordi alle rundt dem henger seg sånn opp i hva babyen har på seg.

  Svar
 14. Maren
  18:56, 24 jan 2013

  Dette var fint å lese, Ine. Og jeg er så enig med deg!

  Svar
 15. S
  19:05, 24 jan 2013

  Dette har ikkje noke med innlegget å gjere (beklager det) men idag har vore en rævva dag med mykje bekymringer og slitent hode, så i denne stund har eg pledd og tekopp, og blar gjennom arkivet ditt. Det hjelper veldig :)

  Svar
  • S
   19:07, 24 jan 2013

   …men eg er enig, når eg får barn kan andre berre våge å snøfte over mine fargevalg. Så veldig merkelige mennesker kan være altså!

   Svar
   • koffeine
    08:43, 25 jan 2013

    Takk for veldig hyggelig kommentar! Håper dagen i dag blir bedre! Klem til deg (:

    Svar
 16. Tine
  00:18, 25 jan 2013

  Hear hear! Vi kommer til å kjøre kjønnsnøytralt, men jeg har lagt merke til at jeg går etter blånyanser når vi skal strikke eller kjøpe inn tøy til den lille jenta vår. Ikke fordi vi går for omvendt psykologi, men fordi det er fint.

  Videre har vi fått noen krasse kommentarer på at vi helst ikke vil oppdra henne som en rosa prinsesse. Akkurat som om det er en menneskerett. Selve det å kalle de prinsesse fra før de blir født og oppover, synes jeg bidrar ekstra til forventningene bak rosa og blått. Særlig når prinsessene på film sjeldent er sterke kvinneroller.

  Nå babler jeg i vei, engasjerende tema!

  Og ang det rosa sovetommet; jeg kommer med bilder, men det gjennstår fortsatt maling av garderobeskap og ellers hersker det kaos uten like :-D

  Svar
  • koffeine
   08:42, 25 jan 2013

   Blått er jo kjempefint, så skjønner godt at dere vil ha en del av det! Jeg synes også det er kjemperart å kalle barn for prinsesser og prinser. Ikke min greie i det hele tatt, så her blir det nok andre kallenavn. Synes det er bra at for eksempel Disney går for litt tøffere prinsesseroller for tida, som for eksempel i Tangled!

   Gleder meg til å se bilder av soverommet når det er ferdig! God helg!

   Svar
   • Elise Sophie
    18:36, 25 jan 2013

    Mamma bruker/brukte å kalle oss tre jentene for «lille persille» noe jeg syns er så kos at jeg tror jeg må videreføre det til mine barn en gang i fremtiden! Syns dette innlegget var kjempebra, så fint at flere tenker litt mer slik om barneoppdragelse.
    God helg!

    Svar
 17. Ragnhild
  23:02, 27 jan 2013

  Å, endeleg fleire som skriv om dette! Eg er så einig, så einig. Bloggen din er superfin, forresten! Lagre, lagre.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Epost-adressen vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er markert*


Kommentar *