Dagens pizzatips fra meg er det vi kaller hurtigpizza (fritt etter en oppskrift av Jamie Oliver):
man lager deig som vanlig, men kjevler den rett ut uten forheving. Vi pleier å smøre utover tomatpuré (jeg er helt tussete etter tomatpuré), drysse over revet ost av den typen vi måtte ha (men ikke for «våt» mozarella fra kuler), og ofte skinke og ananas. Alt fyll som ikke er for bløtt vil passe bra. Tomater uten frø grå bra, tomater med før blir litt for vått etter min erfaring.
Deretter settes den inn i forvarmet ovn på 250 grader i ca 7-8 minutter. Ingen heving og ferdig på under en halvtime! I ovnen blåser bunnen seg opp sånn som på italiensk pizza, og resultatet blir superbra
NAM! Jeg har hatt lyst til å lage en sånn potetpizza kjempelenge, så det må jeg gjøre en gang snart. I kveld skal jeg også spise litt pizza, pitaversjonen med hvit saus, det er så utrolig godt. <3 God helg, vennen min!
Vi har alltid pizza på lørdager, men det blir som regel tomatbasert. Jeg må spise lav-fodmap, så jeg setter en speltdeig til langtidsheving om formiddagen – det blir veldig godt, og så slipper jeg å kjevle, for deigen er bløt nok til å kunne bres utover bakepapiret med en slikkepott.
Fint med pizza på lørdager! Hva er lav-fodmap? Høres veldig godt ut med langtidshevet deig, det har jeg lyst til å prøve. Har bakt med spelt av og til også, det har blitt bra
Langtidshevet anbefales! Jeg synes også det smaker mer av brødene da.
Fodmap er en samlebetegnelse på karbohydrater som er tungt fordøyelige og som derfor ikke brytes ned i tynntarmen, i stedet blir de med videre og fermenterer, noe som ikke skaper så mye trøbbel for folk flest, men for noen gjør de det. Nesten all plantebasert mat inneholder fodmap-er, men noen mer enn andre, sånn som hvete, bygg, rug, grønnsaker i kålfamilien, hele løkfamilien, en del stenfrukter, belgfrukter og melk (laktose). Så lav-fodmap er en diett som begrenser de matvarene.
Jeg bruker denne oppskriften til en mellomstor langpannepizza:
4 dl spelt, 1,5-2 dl kaldt vann, en liten klump fersk gjær (ca. 5 g), en dæsj olivenolje og 1 ts salt.
Jeg løser opp gjæren i vannet og oljen først, tilsetter melet og saltet, og blander til en deig. Konsistensen på deigen skal være løs og skikkelig klissete, så juster vannet om deigen blir for fast. Jeg opplever at speltmel kan være litt uforutsigbart, så det varierer fra pakke til pakke om jeg må justere vannmengden eller ikke, selv om jeg alltid bruker de samme måleredskapene. Så lar jeg den heve tildekket på et kaldt rom i minst 4 timer, men nærmere 6-7 er bedre – det må ses an etter gjærmengde og innetemperatur. Når den er ferdig hevet, heller jeg deigen over på et bakepapir og brer den litt ut med en slikkepott, så lar jeg den hvile i et kvarters tid før jeg fortsetter (da blir det lettere å bre den helt jevnt uten at den revner). Jeg har en pizzasten som jeg varmer opp til 250 C før jeg skrur ned til 225 C og steker pizzaen i et kvarter, men det går an å varme opp et stekebrett også. Uansett merker jeg at en løs deig trenger litt høyere varme enn en fast deig, og en speltbunn blir jo ikke like luftig som en hvetebunn, så den kan bli kladdete om den ikke blir helt gjennomstekt. Noen liker å forsteke bunnen før fyllet legges på, men det har jeg ikke prøvd.
Jeg har prøvd meg på heving over natten også, siden det er enda mer magevennlig, men da har deigen kollapset.
ina
09:38, 17 apr 2015Nam! Det ser og høres ut som en veldig god pizza jeg smakte i London en gang! Helt sikkert kjempegodt! Gooood fredag!
anaruh
10:20, 17 apr 2015Dagens pizzatips fra meg er det vi kaller hurtigpizza (fritt etter en oppskrift av Jamie Oliver):
man lager deig som vanlig, men kjevler den rett ut uten forheving. Vi pleier å smøre utover tomatpuré (jeg er helt tussete etter tomatpuré), drysse over revet ost av den typen vi måtte ha (men ikke for «våt» mozarella fra kuler), og ofte skinke og ananas. Alt fyll som ikke er for bløtt vil passe bra. Tomater uten frø grå bra, tomater med før blir litt for vått etter min erfaring.
Deretter settes den inn i forvarmet ovn på 250 grader i ca 7-8 minutter. Ingen heving og ferdig på under en halvtime! I ovnen blåser bunnen seg opp sånn som på italiensk pizza, og resultatet blir superbra
God helg!
Maren
10:23, 17 apr 2015NAM! Jeg har hatt lyst til å lage en sånn potetpizza kjempelenge, så det må jeg gjøre en gang snart. I kveld skal jeg også spise litt pizza, pitaversjonen med hvit saus, det er så utrolig godt. <3 God helg, vennen min!
Glamourbibliotekaren
12:04, 17 apr 2015Aaah, creme fraiche-pizza er BEST!! Tror det blir det i morgen her.
P.S. Ønskeinnlegget ditt om rundtur i huset er lagt ut! I allefall del 1 – del 2 kommer senere
Ine
15:54, 17 apr 2015Ja, det er virkelig godt! Så fint med litt avveksling fra tomatpizza, selv om det også er GODT! Nå har jeg lest innlegget, takk skal du ha!
Glamourbibliotekaren
12:05, 17 apr 2015(altså lagt ut i bloggen min)
Caroline
13:32, 17 apr 2015Du må være verdens beste mamma <3
Ine
15:54, 17 apr 2015Haha, det vet jeg nå ikke! Men takk! <3
Karen Anna
17:31, 17 apr 2015Nam, dette så kjempegodt ut! God helg, fine du!
Henriette
12:29, 18 apr 2015Testet hvit-pizza i går, og er nesten litt stolt av meg selv. Takk for supert råd
Ine
18:09, 18 apr 2015Så bra at det falt i smak!
Heidi
14:32, 18 apr 2015Vi har alltid pizza på lørdager, men det blir som regel tomatbasert. Jeg må spise lav-fodmap, så jeg setter en speltdeig til langtidsheving om formiddagen – det blir veldig godt, og så slipper jeg å kjevle, for deigen er bløt nok til å kunne bres utover bakepapiret med en slikkepott.
Ine
18:09, 18 apr 2015Fint med pizza på lørdager! Hva er lav-fodmap? Høres veldig godt ut med langtidshevet deig, det har jeg lyst til å prøve. Har bakt med spelt av og til også, det har blitt bra
Heidi
19:13, 18 apr 2015Langtidshevet anbefales! Jeg synes også det smaker mer av brødene da.
Fodmap er en samlebetegnelse på karbohydrater som er tungt fordøyelige og som derfor ikke brytes ned i tynntarmen, i stedet blir de med videre og fermenterer, noe som ikke skaper så mye trøbbel for folk flest, men for noen gjør de det. Nesten all plantebasert mat inneholder fodmap-er, men noen mer enn andre, sånn som hvete, bygg, rug, grønnsaker i kålfamilien, hele løkfamilien, en del stenfrukter, belgfrukter og melk (laktose). Så lav-fodmap er en diett som begrenser de matvarene.
Ine
19:36, 18 apr 2015Takk for informasjon! Skal prøve meg på langtidshevet pizzadeig neste gang
Heidi
19:25, 18 apr 2015Jeg spiser også for det meste lav-fodmap – hadde vært supert å få vite oppskriften du bruker til pizzadeigen din, Heidi!
Heidi
23:23, 18 apr 20154 dl spelt, 1,5-2 dl kaldt vann, en liten klump fersk gjær (ca. 5 g), en dæsj olivenolje og 1 ts salt.
Jeg løser opp gjæren i vannet og oljen først, tilsetter melet og saltet, og blander til en deig. Konsistensen på deigen skal være løs og skikkelig klissete, så juster vannet om deigen blir for fast. Jeg opplever at speltmel kan være litt uforutsigbart, så det varierer fra pakke til pakke om jeg må justere vannmengden eller ikke, selv om jeg alltid bruker de samme måleredskapene. Så lar jeg den heve tildekket på et kaldt rom i minst 4 timer, men nærmere 6-7 er bedre – det må ses an etter gjærmengde og innetemperatur. Når den er ferdig hevet, heller jeg deigen over på et bakepapir og brer den litt ut med en slikkepott, så lar jeg den hvile i et kvarters tid før jeg fortsetter (da blir det lettere å bre den helt jevnt uten at den revner). Jeg har en pizzasten som jeg varmer opp til 250 C før jeg skrur ned til 225 C og steker pizzaen i et kvarter, men det går an å varme opp et stekebrett også. Uansett merker jeg at en løs deig trenger litt høyere varme enn en fast deig, og en speltbunn blir jo ikke like luftig som en hvetebunn, så den kan bli kladdete om den ikke blir helt gjennomstekt. Noen liker å forsteke bunnen før fyllet legges på, men det har jeg ikke prøvd.
Jeg har prøvd meg på heving over natten også, siden det er enda mer magevennlig, men da har deigen kollapset.
Ine
09:38, 20 apr 2015Takk for oppskrift, Heidi!
Eline
18:45, 19 apr 2015VELDIG bra pizzatips! Ble supergodt, takk!
Ine
09:28, 20 apr 2015Å, så fint å høre!