Å bære baby

i babytid, mammaliv

Untitled
Babyer har et stort behov for trygghet og nærhet, og mange trenger å bli båret mye. Da er det veldig godt å ha bra bæretøy! Jeg er ingen ekspert på det å bære baby, men tenkte at jeg kunne dele mine erfaringer så langt med dere.

Vi har to typer bæretøy, et elastisk sjal og en formsydd bæresele. Sjalet heter Moby Wrap, og det kjøpte vi brukt gjennom Finn.no. Et elastisk sjal er rett og slett det det høres ut som – et stort stykke tøy som man knyter på seg slik at man kan bære barnet i det. Hvis man skal bruke sjal, kan det være lurt å lære seg hvordan man knyter det før babyen kommer. Det er lettere enn det ser ut som, men det er greit å ha øvd seg litt før man står der med en baby som gråter og vil bæres. Jeg synes sjal er supert til nyfødt, men etter hvert som Orvar ble større, har det fungert best med bæresele – vi har en Beco Soleil.Den er enda enklere å bruke enn sjalet, og går veldig raskt å få av og på. Det finnes også mange flere typer bæretøy enn det vi har, og det kan være lurt å prøve litt forskjellig før man kjøper noe. Flinke Jona har skrevet en fin bæretøysguide her, til den som er interessert i å lese mer om hvilke ulike typer som finnes.

I både sjal og bæresele sitter babyen alltid med magen vendt mot kroppen din, og med beina i froskestilling. Man kan bære babyen på magen eller ryggen, men babyen må kunne holde hodet selv for å bæres på ryggen. Det finnes forøvrig en mengde ulike bæreposisjoner man kan lære seg hvis man vil. Det viktigste er at babyen og den som bærer trives. Foreløpig har vi båret Orvar mest på magen, men jeg holder på å lære meg å få ham opp på ryggen uten hjelp nå.

Fordelene vi har opplevd med å bære i bæretøy:

 • Det er trygt og beroligende å bli båret tett inntil mamma eller pappa. I magen er babyen vant til mammas gyngende gange og lyden av hjerteslag – når man bærer babyen får den noe av den samme opplevelsen.
 • Man får hendene fri. Jeg syntes det var utrolig befriende da jeg endelig prøvde å bære Orvar i sjal da han var rundt 4 uker – plutselig kunne jeg ordne meg en brødskive, rydde litt eller bare la armene få litt pause. Hvorfor lærte jeg meg ikke å bruke sjal før? husker jeg at jeg tenkte.
 • Mange babyer synes det er fint å være i høyden, slik at de kan følge med på omverdenen fra samme synsvinkel som den som bærer.
 • Babyen gråter mindre. Vi har alltid måtte bære Orvar mye uansett, og med et godt bæretøy er det lettere å omfavne det å bære, i stedet for å bli frustrert og sliten av det.
 • Det er lettere å komme seg rundt. Med babyen i bæretøy kan man gå i trapper, komme seg lett på og av buss, trikk og t-bane, gå inn i hvilken som helst butikk og gå også der det er vanskelig å komme fram med barnevogn.
 • Les mer om fordelene med å bære baby her.

Som dere kanskje skjønner, synes jeg det er veldig fint å bære baby! Befriende, faktisk! Det er selvfølgelig individuelt om man trives med å bære eller ikke, og ikke minst hvordan babyen liker det. Men for oss, og spesielt meg, som er alene med Orvar store deler av dagen, har bæring gjort hverdagen veldig mye enklere.

25 Kommentarer på Å bære baby

 1. Hanne
  11:41, 10 mar 2014

  For et herlig bilde av dere! Enig i at godt bæretøy er gull verd i spebarnsperioden. Selv brukte jeg min moby wrap mange timer hver dag de første fire månedene. Nå sover han mye bedre i vogn enn han gjorde da og klarer seg bedre «alene» på gulvet, så bærebehovet er ikke så stort. Men i begynnelsen var sjalet livreddende.

  Svar
 2. Oline
  12:09, 10 mar 2014

  åå, for eit utruleg herleg bilete!!!

  Svar
 3. Anaruh
  13:19, 10 mar 2014

  Har også bært mine to; å putte babyen i sjal nåt man har en toåring å løpe rundt etter er også ganske deilig, skal jeg si! Vi kjøpte aldri noen søskenvogn, fordi jeg bærete lillesøster helt til eldstemann ikke lengre trengte vogna. Når hun overtok den (det ble vinter og litt for kaldt å bære ute), så kunne jeg sette storebror i ergo selen (lettere å kl på en toåring) hvis han ikke skulle gå selv.

  Vil forøvrig tipse om tettinntil.no, som er genialt for å finne info om bæretøy (og tøybleier!). Der er det også et forum som jeg brukte en del da jeg begynte med bæring :)

  Svar
 4. Magnhild Storbæk Røed
  14:17, 10 mar 2014

  Så sant! Jeg ser de helt nyfødte og deres behov for kroppskontakt, bæring, varme, mors og fars stemme i en ny og ukjent verden. På fødeavd anbefaler vi å bære babyen naken, hud mot hud i tubetopp eller sjal, og har dem også ti utlån. Helt tydelig effekt på gråtende, urolige babyer!

  Svar
  • Ine
   14:30, 10 mar 2014

   Så bra at dere anbefaler det! Jeg visste ikke så mye om det før noen foreslo det for meg da Orvar var rundt en måned – skulle ønske jeg hadde begynt å bære i sjal helt fra starten.

   Svar
   • Line
    09:15, 11 mar 2014

    Det er jeg veldig enig i! Det hadde vært til stor avlastning den første tiden. Det er en utrolig naturlig og flott måte å være sammen med den lille på :)

    Svar
 5. Sofie
  14:52, 10 mar 2014

  Nydelig bilde av dere, og spennende tema og ha i bakhodet til framtiden :)

  Svar
 6. Ida
  16:34, 10 mar 2014

  Så nydelig bilde! :-D

  Svar
 7. Mari
  18:37, 10 mar 2014

  For et fantastisk bilde, skikkelig glad-bilde! :)

  Svar
 8. Ingrid
  18:40, 10 mar 2014

  Så herlig det ser ut! :D
  Om du vil være med på bæretreff så kan du spørre mannen din om info! ;)

  Svar
 9. teoretiskaflickan
  20:29, 10 mar 2014

  Wonderful picture!
  Personally I don’t like on-the-body carriers, both my son and me never felt comfortable while using it. He is pretty active and it was too boring for him in sling.
  We used vippestol for a while, but bæremeis was our best buy. I like that baby is kind of sitting there, not hanging like it does in sling, and the weight is focused on my hips, not shoulders.

  Svar
 10. Maren
  23:17, 10 mar 2014

  Åå så fint bilde av to av mine favorittpersoner! <3

  Svar
 11. Line
  09:12, 11 mar 2014

  Fint bilde! Bæring er gull! Med en liten en på 5 mnd som må bæres i søvn på dagtid hadde jeg ikke greid meg uten bæreselen. Har modellen One fra BabyBjørn og den er jeg veldig fornøyd med. Jeg fikk aldri dreisen på bæresjal, syntes det ble mye styr med knytingen.

  Svar
 12. Ingrid
  12:58, 11 mar 2014

  Så koselig bilde!

  Svar
 13. Mammadamen
  18:20, 11 mar 2014

  Så utrolig fint bilde! Det ser ut som dere har det veldig fint sammen:-)

  Jeg synes også å bære er fint. Og jeg bærer fortsatt han som snart er tre, selv om jeg ikke får plass til ham i bæresjæl. Puh … litt tungt, og kanskje ikke så praktisk som det en gang var:) Men veldig fint når han plutselig legger armene rundt halsen min. Uansett da jeg fikk plass til ham i bæresele var det veldig hendig å ha ham der – praktisk med to hender fri og enklere å være med ham som da var tre:)

  Svar
 14. Notisboka
  10:39, 12 mar 2014

  For eit flott bilete! :D

  Eg had same erfaring som deg med Moby-sjalet. Det var supert då han var nyfødd, men no er han ikkje særleg interessert lenger. Me har fått arva ein Baby Björn-sele som me har brukt litt innimellom. Eg er litt skeptisk då det er av den gamle modellen som har fått ein del kritikk med omsyn til belastning på hofter. Me har difor berre brukt den i kortare økter (som på flyplassen mellom vogn og flysetet). Ola trivst veldig i selen, men eg vurderer å kjøpe ein ny. For det første er det med tanke på hoftene hans. Eg vil veldig gjerne bære han meir. For det andre er eg ofte ganske sleten i nedre rygg etter å ha brukt Baby Björn, då vekta blir lagt på ryggen min og ikkje hoftene. Korleis fungerer bæreselen din? Er den behageleg å gå med?

  Klem til deg!

  Svar
  • Ine
   22:52, 12 mar 2014

   Det skjønner jeg! Jeg er veldig fornøyd med den, og det er Ståle også. Den er behagelig å bruke, det tar lang tid før jeg blir sliten i ryggen. Kan fint reise inn til byen med bare bæresele, for eksempel. Kjenner det så klart i ryggen etter noen timer, men det tror jeg man gjør uansett bæretøy. Det finnes mange fine bæreseler, og flere kan man bruke til barnet blir 3-4 år. Det blir jo gjerne en del bæring også når de blir større, jf. Mammadamen over her :) Bare spør hvis du lurer på noe mer! Klem!

   Svar
 15. Astrid
  11:53, 13 mar 2014

  Så nydelig bilde av dere!

  Jeg skulle ønske jeg bar Sara mer. Hadde bæretøy til henne helt fra starten, men oppdaget det liksom litt for sent. Veldig stas den perioden jeg faktisk bar henne. Håper en eventuell nestemann vil trives i bæretøy :-)

  Svar
 16. June
  19:17, 13 mar 2014

  Elsker dette bildet, herlighet for noen glade fjes! Fine! :D

  Svar
 17. eirinsurr
  19:09, 25 mar 2014

  herreminhatt, for et fantastisk nydelig bilde!

  Svar
 18. Thale
  10:21, 26 mar 2014

  Bæretøy er gull! Emre vil ikke sove andre steder enn på magen eller i vogn-i-bevegelse, så vi bærer mye

  Svar
  • Ine
   20:50, 27 mar 2014

   Enig! Vi bærer også mye.

   Emre er et så fint navn! <3

   Svar
 19. Cathrine
  13:21, 26 mar 2014

  FANTASTISK herlig bilde!! ^^,

  Svar

Legg igjen en kommentar

Epost-adressen vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er markert*


Kommentar *